sebesp | 2020.04.05

Egy hatalmas, sehova sem vezető lépcső szeli ketté a Tokióban található házat, amely egy család három generációja számára épült.

A Nendo építész stúdió tervei alapján épült Stairway House egy csendes lakónegyedben helyezkedik el Shinjuku negyedben, amely színes neonokkal megvilágított épületeiről, forgalmas utcáitól és az ott folyó élénk éjszakai életről ismert.

A háromszintes otthont úgy tervezték, hogy egy család három generációját fogadja be. Egy kisebb, favázas lakóház helyébe épült, amely elveszett a környező lakóépületek árnyékában. A Nendo építészei az új házat a telek világosabb, északi végére helyezték, ügyelve arra, hogy megőrizze a fejlett datolyaszilvafát, amelyet a korábbi lakók ültettek.

A könnyebben megközelíthető földszintet a család idősebb párjának és nyolc, kedvtelésből tartott macskájuknak jelölték ki, míg a ház felső két emeletét a gyermekeik és unokájuk kapta.

Hogy a családtagok ne érezzék magukat elszigetelve saját lakrészükben, a tervezők úgy döntöttek, hogy egy mindenen végigvonuló lépcsőszerű szerkezetet helyez a középpontba, amely az épület minden szintjét egyesíti. Az épület kert felé megnyíló, kívülről zárt fehér dobozát átszelő, egyre meredekebben emelkedő lépcső a hátsó kertből vezet, az üvegezett hátsó homlokzaton keresztül, egészen a legfelső szintig.

A szerkezet épületen belüli részének kialakításához acélt használtak, míg a kültéri szakasz betonból készült. A szerkezet magába rejt egy kis játszószobát a macskák számára, egy fürdőszobát, valamint egy valódi lépcsőházat, amellyel az otthon magasabb szintjeire lehet feljutni.

A külső fokokon egy sor leveles, cserepes növényt helyeztek el, amivel a tervezők üvegházszerű megjelenést akarták kelteni. A hamis lépcső fokjai mindemellett kényelmes, napsütötte társalgóként szolgálnak, a macskák számára legalábbis, akár egész nap.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások