hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ebuild

A harmadik negyedévben sem tért magához a hazai építőipar

EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 3. negyedév


buildecon | 2020.11.06

Az előző negyedévekben az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzői részletesen foglalkoztak a járvány építőiparra gyakorolt negatív hatásaival, a legfrissebb számok alapján pedig elmondható, hogy a gyengére sikerült első félév után továbbra sem látszik a javulás a szektorban.

2020 első három negyedévében 2019 azonos időszakához képest 20%-kal kisebb értékben kezdődtek meg építkezések úgy, hogy az év eleje még jól indult az építőiparban. Az Aktivitás-Kezdés mutató értéke mindössze 1 484 milliárd forintot tett ki, ami az utóbbi 4 év legalacsonyabb összegét jelentette. Az idén július és szeptember között kevesebb, mint 390 milliárd forintnyi kivitelezés indult el, ami szintén negatív rekordnak számított, egészen 2016 utolsó negyedéve óta nem volt ilyen alacsony az Aktivitás-Kezdés hazánkban, a második negyedévhez képest a július és szeptember közötti időszakra 18%-os visszaesés következett be - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. 

2020 első 9 hónapjában a kivitelezési munkák 42%-a Közép-Magyarországon indult el, 30%-a pedig Nyugat-Magyarországon, így mind a két területen az előző évek átlagához képest nagyobb arányban kezdődtek meg építkezések. Csak a harmadik negyedévet vizsgálva Nyugat-Magyarország részesedése kiugró, 45%-kal, ami több nagyobb projekt elindulásának köszönhető, mint például a 83-as főút beruházásé.

Bár a második negyedévben az elsőnél magasabb számok jellemezték a mélyépítéseket, a harmadik ismét visszaesést hozott az Aktivitás-Kezdésben. Így összességében az előző év azonos időszakához képest jelentősen kisebb összegben indultak el építkezések a szektorban 2020 első 9 hónapjában, 2019 első három negyedévével összehasonlítva 36%-kal rúgott kisebbre az elkezdett kivitelezések értéke. Az Aktivitás-Kezdés mutató 470 milliárd forintot ért el, melyből a július és szeptember közötti időszakra mindössze 145 milliárd forint jutott. Összességében az első három negyedév számai az elmúlt 3-4 évet nézve meglehetősen gyengének számítanak, 2015-2016-ban volt csak ennél alacsonyabb a kivitelezési fázisba lépő projektek értéke. Az út- és vasút, valamint a nem út-és vasút mélyépítéseket azonos visszaesés jellemezte az első 9 hónapban az előző évhez képest. A mélyépítések között a harmadik negyedévben indult el például a 83-as főút építésének 1. és 2. része.

A harmadik negyedévben sem sikerült javítania a magasépítési szektornak, július és augusztus között a második negyedévnél is kisebb összegben indultak el kivitelezések. Az összegük összesen 244 milliárd forintot tett ki, ami 2016 utolsó negyedéve óta a legalacsonyabb szintet jelentette. Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, az év első 9 hónapját nézve 1 milliárd forinton állt az Aktivitás-Kezdés mutató értéke, ami az előző év azonos időszakához képest 10%-os visszaesést jelentett.

A csökkenés mértéke a lakáscélú magasépítések esetében volt számottevőbb, az idén január és szeptember között 35%-kal kisebb összegben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban az előző év azonos időszakához képest. A nem-lakáscélú magasépítések esetében a különbség mindössze 3%-os volt, ami azonban elsősorban az első negyedév magas számainak volt köszönhető, az elmúlt három éves összehasonlításban alacsony második negyedéves Aktivitás-Kezdés mutatót ugyanis még gyengébb harmadik negyedéves követte. Bár ebben az időszakban is indultak nagyobb projektek a szektorban, 2020 harmadik negyedévében vette kezdetét például a nem-lakáscélú magasépítési projektek között például a Testnevelési Egyetem sportcsarnok és mélygarázs beruházásának második A üteme (Csörsz tömb), a debreceni Csokonai Nemzeti Színház felújítása és a Latinovits Színház beruházás, a BalaLand FamilyPark III. üteme, illetve az Allee bevásárlóközpont megújulása.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A cikket írta: Tancsics Tünde, Elting

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások