hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Projektindulások, leállások, halasztások avagy járványhatás – milyen nagy a baj?

EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 1. negyedév (2. rész)


buildecon | 2020.05.07

Az EBI szakértőinek becslése szerint, ha fél évig ilyen mértékű lesz a visszaesés, akkor a járvány önmagában 15%-kal vetheti vissza a folyóáron mért építőipari teljesítményt.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzői megvizsgálták, hogy a járvány mennyiben módosítja a frissen elindult építkezések összegét. Ehhez a vizsgált időszakot minél inkább igyekeztek kitolni, így az első három hónap helyett az összevetést az év eleje és április 24-e között végezték el. A vizsgálat során megnézték a január 1. – március 15. között kivitelezési fázisba lépő beruházások értékét, illetve szintén meghatározták a március 16. – április 24. között elindult építkezések összegét, melyeket összevetettek az előző év azonos időszakának számaival.

Az eredmények azt mutatták, hogy az építőipar még jól kezdte az idei évet, magasabb értékben indultak el kivitelezések 2020 március 15. előtt, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, bár ezen összegen kevesebb projekt osztozott. A járvány aztán alaposan megtépázta a szektort, és számottevő visszaesést hozott a március közepe és április 24-e közötti időszakban. Az új építési projektek értéke különösen a mélyépítések esetében zuhant drasztikusan össze, több mint 90%-os csökkenés következett be. Az elindult projektek számával kapcsolatban, már írtuk, hogy az év elején is kevesebb beruházás vette kezdetét, mint a tavalyi évben, a magasépítés esetében a kivitelezési fázisba 10%-kal kisebb számban léptek beruházások, a járvány heteiben azonban ez a visszaesés közel 40%-ra nőtt. Természetesen nem látjuk még jelenleg, hogy az esetleg el nem indult beruházásoknak mi lesz a sorsa, elképzelhető, hogy az év hátralévő részében megindítják a kivitelezéseket, de ez vélhetően erősen függeni fog a járványhelyzet alakulásától. Az EBI szakértőinek becslése szerint, ha fél évig ilyen mértékű lesz a visszaesés, akkor a járvány önmagában 15%-kal vetheti vissza a folyóáron mért építőipari teljesítményt.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés szakértői az új projektek visszaesése mellett igyekeztek minél pontosabb információkat begyűjteni a korábban elindult beruházásokkal kapcsolatban is, országos, régiós és szektoronkénti megoszlásban, hogy látható váljon pontosan mekkora bajt is okozott a járvány a már folyó építkezések esetében.

A minta alapját a március 15-e és április 20-a között az iBuild munkatársai által a projektadatbázisban frissített 1583 már folyó építési projekt adatai jelentették. A vizsgálat így összesen 446 lakó, 727 nem-lakáscélú magasépítési, és 410 mélyépítési projektet érintett, de a gyűjtés során a munka jellege alapján is különbséget tettek, az új építésekre és felújításokra osztva a beruházásokat. Az eredmények azt mutatták, hogy a járvány következtében a leállt projektek főként a kisebb lakó, iroda és hotelépületek közül kerültek ki. Ezt részben magyarázhatja, hogy a nagyobb kivitelezések esetében a fejlesztőknek több lehetőségük van a munkálatok átszervezésére, illetve jobb anyagbeszerzési csatornákkal rendelkezhetnek. Az alapanyaggyártók érdeke is, hogy nagyobb ügyfeleiket megtartsák, így az igényeik kielégítése prioritást élvezhet. Az előbbieket támasztják alá a számok is, a legnagyobb beruházások kevésbé csúsznak a mintavétel alapján.

A megkérdezések alapján a mintába került projektek közül 7 beruházás leállt, 480-an úgy gondolták, hogy a befejezéshez hosszabb időre lesz szükségük a korábban vártnál, míg 93 esetben a megkérdezettek úgy vélték a beruházás akár hamarabb is elkészülhet az előzetesen tervezettnél, míg a többi esetben nem változtattak a frissítés során a tervezett befejezési határidőn.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzői szintén megvizsgálták a medián, vagyis a tipikus építési idők változását március 13 és április 20 között a már futó projektek esetében. A számok azt mutatták, hogy a várható építési idők növekedtek, bár az egyes szegmensek között jelentős eltérések voltak tapasztalhatóak. A legkisebb változás a mélyépítések esetében volt megfigyelhető, ahol mindössze 2,7%-kal hosszabbodott az építési idő, a magasépítéseknél azonban ennél lényegesen nagyobb változást hozott a járvány első pár hete, a lakásépítések esetében 5,8%-kal, a nem-lakáscélú magasépítéseknél pedig 5,4%-kal hosszabb várható építési időket azonosítottak az EBI szakértői. Ennek hátterében több tényező is állhat, utóbbiak esetében nehézkesebbé válhatott bizonyos anyagok beszerzése, a munkaszervezés illetve a kereslettel kapcsolatos elbizonytalanodás is szerepet játszhatott. A korábbi kivitelezési időkhöz képesti változás régiónként is különbséget mutatott, a legnagyobb különbség a Nyugat-Dunántúlon volt tapasztalható. De szintén volt eltérés a felújítások és az új építések esetében mért hosszabbodásban, utóbbinál 4,3, míg előbbinél 6%-os változásra került sor.

A minta jellemzői alapján az EBI Építésaktivitási Jelentés szakértői becslést végeztek a jelenleg folyó mintegy 3400 projektre is, vagyis azt feltételezve, hogy a járvány minden projektet a mintában lévőkhöz hasonlóan érint. Az előbbiek alapján kiszámították az egyes negyedévekben várható módosított befejezési értékeket, amit aztán összevetettek a járvány nélkül valószínűsített  értékekkel (feltétezve, hogy nem állt le projekt március 15 óta, illetve ha a járvány miatt hosszabb lett egy projekt építési ideje, akkor azt visszarövidítették, ha pedig rövidebb, akkor hosszabbra vették.)

Az eredmények azt mutatják, hogy nagyon jelentős visszaesés volt tapasztalható a befejezett projektek értékében már 2020 első negyedévében is, 29%-kal csökkent az Aktivitás-Befejezés mutató értéke a hazai építőiparban a járvány hatására. A projektek várhatóan csúszásokkal a későbbi negyedévekben készülhetnek el, bár 2020 negyedik illetve 2021 második és harmadik negyedévében szintén inkább a jelentős csökkenésé lehet a főszerep a járvány nélküli számokhoz képest. A legjelentősebb visszaesés az átadásokban a lakásprojektek és a szállodaprojektek esetében volt mérhető a járvány nélküli értékekhez képest, mind a két esetben több mint 50%-kal csökkent az Aktivitás-Befejezés mutató értéke a minta alapján végzett becslés szerint. Összességében a magasépítések befejezését a járvány erősebben érintette, esetükben 38 százalékkal csökkent az első negyedévben elkészült projektek értéke a járvány nélküli becsléshez képest, míg a mélyépítési projektek esetében csak 9 százalékos különbség volt mérhető. Az év további részében a várható csúszások szempontjából kulcskérdés lehet, hogy meddig tart majd a bizonytalanság, mikor áll helyre az alapanyag-kereskedelem, ha sokáig sújtják még gondok az építési projekteket, további lassulásra is lehet számítani, ami következő negyedévek számain is ronthat.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés készítői – Eltinga, Buildecon (mutatószámok kialakítása és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozása) és iBuild (projektkutatás és projektadatbázis) negyedévente az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítanak ki, melyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregálják az egyedi projektadatokat. A Jelentés megrendelése: ebi@ibuild.info

A cikket írta: Tancsics Tünde (Eltinga)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások