épületek Winy Maas mvrdv

A jövő építészete – ahogy az MVRDV látja


Csépé | 2023.10.05

Most kezdik építeni a holland iroda "Napszikla" épületét Tajvanon. Az épület teljes külső felületét napelemek borítják, de nem síkban, hanem az ideális szögben. Ez a jövő?

Hivatalosan is megkezdődött a Sun Rock, a tajvani Taipower állami tulajdonú energiavállalat napelemekkel fedett üzemének építése. A Csangua Ipari Parkban található épület funkcióját tekintve karbantartó műhely irodaházzal és raktárral. A tervezés azonban egy fontos közcélt is szolgál: az épületet "manifesztumnak" szánják, amely napelemes homlokzata biztosítja az épület teljes energiaszükségletét.
A homlokzat ezt a napenergia-potenciált pikkelyszerű lapokkal maximalizálja, amelyek felső oldalukon fotovoltaikus paneleket hordoznak (szükség esetén ablakokkal vegyesen). E lapok szögét a homlokzat minden részén úgy állítják be, hogy a napelemek energiatermelő képességét maximalizálják. Ezen intézkedések eredményeként az épület fotovoltaikus paneljei évente 1,2 millió kilowattóra tiszta energiát képesek termelni – ez több mint 100 tonna nyersolaj elégetésével egyenértékű energiamennyiség –, és az épület teljesen önellátóvá válik. (Feltehetően szaldó elszámolásban – a ford.)

"Természetesen arra törekszünk, hogy minden projektünk a lehető legfenntarthatóbb legyen. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy a projektek önmagukban is túlmutathatnak a fenntarthatóság területén. Ez a projekt egyedülálló és lenyűgöző potenciállal rendelkezik" – mondta Winy Maas, az MVRDV alapító partnere. "Az építtető egy energetikai vállalat, ami lehetővé tette számunkra, hogy a szokásosnál többet tegyünk. A teljes homlokzatot fotovoltaikus elemekkel burkoltuk, így maximalizáltuk az energiamennyiséget, hogy az épület ne csak önfenntartó legyen, hanem lehetővé tegyük, hogy az épület az energiatermelés eszközévé váljon, és áramot exportáljon a hálózat többi részébe. Ez a panelek maximálisan hatékony elhelyezésével érhető el. Ennek eredményeképpen a tervezésünk teljesen adatvezérelt. Mindig szórakoztató látni az eredményeket, amikor az elemzés a tervezés meghatározó része lehet."

Az épület közepén található az adatszoba, egy magasba törő átrium, ahol valós idejű adatok jelennek meg a Taipower működéséről és a vállalat által termelt megújuló energia mennyiségéről. Az első emeleten egy galériáról nyílik kilátás a karbantartó műhelyre, így a nagyközönség testközelből láthatja a fenntartható energiát lehetővé tevő gépeket, a napelemektől a hatalmas szélturbinák lapátjaiig. A legfelső emeleten egy további kiállítótér kapott helyet, míg a tetőn, a napelemek kupolájának védelme alatt egy tetőterasz várja a látogatókat és a Taipower alkalmazottait a pihenésre.

A Sun Rock fenntartható energiatermelő funkciói révén az épület több mint egyszerű üzemeltetési és karbantartási létesítmény; a tervezés ügyesen ötvözi az épület használati tereit egy sor bemutatótérrel. Az épület így fontos kommunikációs eszköz is a Taipower számára, amely segítségével nyilvánosan is megmutathatja a zöldebb jövőre vonatkozó törekvéseit.

Forrás: MVRDV sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások