sebesp | 2020.12.07

A Liget Projekt keretében elkészült a Múzeum Mélygarázs, amely a Dózsa György úton kínál parkolási lehetőséget a parkba érkezőknek és a környéken lakóknak magyar alkotók festményeinek másolatai között.

Fontos állomáshoz érkezett a Liget Budapest Projekt, most vasárnap nyitották meg a Múzeum Mélygarázst.  A háromszintes, 800 autó befogadására alkalmas mélygarázs a beruházó szerint a Városliget autómentesítésének újabb állomása. Az autómentes Városliget elérése érdekében további föld alatti parkolók is létesülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül.

Megjegyzendő azonban, hogy a most elkészült új mélygarázs nagyságrendileg ugyanannyi autó elhelyezésére szolgál, mint a korábbi Dózsa György úti felszíni parkoló, így a ligetbe terelt járművek számát semmivel sem csökkenti, csak elrejti a járókelők szeme elől, sőt az összes tervezett parkolóval meg is haladja az eredeti parkolóhelyszámot, így az autómentes Városliget ha meg is valósul, az autós turizmusra tervezett projekt növelni fogja a környék forgalmát. 

Az akadálymentesített mélygarázsban külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei, a motorosok, az elektromos autóval érkezőket pedig töltővel ellátott parkolók várják. A kerékpárosok számára a legfelső szinten öltőzőkkel és zuhanyzókkal felszerelt zárt biciklitárolók éllnak rendelkezésre. 

A mélygarázs különlegessége, hogy belső tereit a nemzeti képtár gyűjteményéből válogatott alkotások másolatai díszítik, melyek nemcsak a vizuális élményt növelik, de a tájékozódást is segítik. A falakon 12 magyar mester egy-egy geometrikus, nonfiguratív művének reprodukcióit láthatja a közönség a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum gyűjteményéből, amelyek a maga nemében egyedülállóvá varázsolják a létesítményt.

A mélygarázs felett az egykori parkoló helyén több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelület jött létre. A Városligeti Promenád névre hallgató sétányon ülőbútorokat helyeztek el, továbbá több mint 100 lombos fát, 4000 cserjét, valamint 40 000 virághagymát és élőnövényt ültettek. 

Forrás: Liget Budapest

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások