hír

A parlament a NOK-ról döntött, az ÉTV módosítás vitája elindult.


Csépé | 2016.03.17
A nemzeti otthonteremtési közösségek létrehozására egyetlen nap alatt alkotott jogszabályt a parlament. Közben megkezdődött a legutóbb egy nap alatt módosított építési törvény javításának vitája. A hozzászólások nem voltak túl magasröptűek...

A nemzeti otthonteremtési közösség (NOK) javaslata már olvasható, kivételes tárgyalásban a parlament már el is fogadta. Az indoklásban olvashatóan a cél: "A NOK-ok létrehozásával a cél az, hogy a magánszemélyek által felhalmozott, és lakások vásárlására szánt megtakarítások befektetésével új lakások kerüljenek magyar családok tulajdonába. Ennek eredményeként a lakossági megtakarítások új építésű lakások vásárlására történő fordításával biztosítható, hogy azok a lakáspiac fellendítését is szolgálják." A támogatással tíz év alatt hárommillió forint támogatás érhető el – adott esetben a CSOK-on kívül. A csütörtöki kormányinfó sajtótájékoztatón Lázár János miniszter úgy fogalmazott, azért nem veszélyesek ezek a fogyasztói csoportok, mert éppen ezek az otthonteremtési közösségek kivételek a fogyasztói csoportok alól, lévén jogilag részletesen szabályozott, és a Magyar Nemzeti Bank által szigorúan felügyelt szervezetekről szó. A cél a lakáspiac fellendítése.

Ugyanilyen indoklással ment ár decemberben az ÉTV akkori módosítása, amit most ismét módosítanak. A törvényjavaslat (melyről már írtunk) vitája a mai napon elkezdődött, a pártok "vezérszónokai" viszonylag kevés hozzáértéssel viszonyultak a kérdéshez, többek között a "minek kellenek tervek" szinttől az "akkor már szakképesítés nélkül lehet építeni" szintig elszomorító szakértelemmel szóltak hozzá. Az előterjesztő Csepreghy Nándor államtitkár úgy fogalmazott: "ha kell néhány hónap múlva megint módosítanak a tövényen". A javaslat elfogadása még hetek kérdése, hétfőig a módosító javaslatokat várják.

A kormányinfón Lázár János miniszter a minisztériumok Várba költöztetését is érintette, a Miniszterelnökség Kármelita udvarba költöztetése mellett az NGM Szentháromság térre és a BM Országház utcába (Az MTA épületeibe) költözését is említetve. Új információ: a Hunyadi utcán újra felépíthetik a volt Külügyminisztériumi épületet, de nem maga a Külügyminisztérium költözik oda, hanem kormányzati irodák. A BM dunaparti és a József Nádor téri NGM épületeket üzleti (például szállodai) hasznosításra bocsátanák, ami legalább a költözést finanszírozza.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások