Rajki Diána | 2012.01.25
A 2011-ben második alkalommal kiírt Creaton Tetőszépségverseny első díját Pahocsa Kálmán tetőfedő nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplém megyében található sátai műemlékkastély tetőfelújításával.

A tavalyi magas részvételi arányt felülmúlva, 2011-ben 85 pályázat érkezett a Creaton Hungary Kft. által második alkalommal meghirdetett, 550 000 Ft összdíjazású Tetőszépségversenyre, amelynek díjátadására január közepén került sor. A számtalan szép épület – családi ház és középület – közül a zsűri egyhangúan döntött a műemlék kastély tetőfelújításának kiemelése mellett. A kastélyt és további 10 pályaművet 2012 tavaszán ismét a Creaton nevezi be az ÉMSZ idei Év Tetője Nívódíj Pályázatára.

Egy műemlék méltó megújulása
Az első díjat elnyert sátai kastély építését 1735-ben fejezték be. A Platthy-ak, majd több család birtokolta az épületet, mígnem az 1930-as években Fáy István gróf tulajdonában jelentős változásokon esett át az épület, ezért is maradt rajta a Fáy-kastély elnevezés. A kastélyt 1952-ben államosították és 1991-ig a magyar állam tulajdonában gyermekotthonként működött. Mivel az épületen ez idő alatt nem végeztek sem felújításokat, sem átalakításokat, korszerűsítéseket, a kastélyt 1993-ban a funkciójára alkalmatlannak, életveszélyesnek nyilvánították, így a gyermekotthont bezárták. A kastély jelenleg magántulajdonban van, ezért is örvendetes, hogy sor kerülhetett a teljes felújításra és hasznosítására. Az épület tetőszerkezete Pahocsa Kálmán kivitelező és munkatársai keze alatt vált ismét a környék ékévé.

Családi házak hagyományos és modern fedéssel
A további díjazottak, kivétel nélkül magas színvonalon kivitelezett családi házak voltak, amelyek között megtalálhatóak a hagyományos hódfarkú cserepekkel fedett, de nagyméretű, hightech tetőcserepek felhasználásával készült épületek is. A zsűri különdíjjal jutalmazta az első Creaton Solesia napelemmel készült családi ház kivitelezőjét is (Fürjes István, egri családi ház), valamint az elismertek közé került olyan épület, amely bizonyítja, hogy a mega méretű tetőcserepek erősen tagolt tetőn is szép fedésképet mutathatnak (Janecskó János, váci családi ház).

A Creaton Tetőszépségverseny 2011. díjazottai
I. helyezett: Pahocsa Kálmán
Műemlékkastély (Sáta) Creaton Ambiente szegmensvágású, rézvörös kerámia tetőcserép

II. helyezett: Kovács Sándor
Családi ház (Budapest) Creaton Klassik, rézvörös kerámia tetőcserép

III. helyezett: Drong György
Családi ház (Piliscsaba) Creaton Klassik, natúr kerámia tetőcserép

Különdíjban részesültek
A szakszerű kivitelezésért – első Creaton napelemes megoldásért: Fürjes István
Családi ház (Eger) Creaton Domino, palaszürke kerámia tetőcserép

A kis felületen megvalósult arányos tetőfedésért: Janecskó János
Családi ház (Vác) Creaton Rapido, natúr kerámia tetőcserép

Az arányos, íves tetőablakoknál végigfutó cserépsorokkal való szakszerű fedéséért: László Gábor
Családi ház (Vecsés) Creaton Klassik, natúr kerámia tetőcserép

Az ÉMSZ 2012 Év Tetője Nívódíj Pályázatra benevezett további pályaművek
Szabó Ferenc, Csányi László – Székesegyház (Szombathely)
Nehéz Tamás – Templom (Bócsa)
Baksa Ferenc – Családi ház (Budapest)
Gyöngyösi Miklós – Kápolna (Debrecen)
Virág Zsolt – Családi ház (Hajdúszoboszló)

A Creaton Tetőszépségverseny pályázatról
A pénzjutalommal és az országos versenyre való benevezéssel is járó elismerésről neves szakmai zsűri döntött. A zsűri tagjai: dr. Tóth Elek a BME Magasépítési tanszék tanszékvezető helyettese, a zsűri elnöke; Filus Róbert ács-, tetőfedő mester és bádogos (a Creaton Tetőszépségverseny 2010. pályázat II. helyezettje – az ÉMSZ 2011. ÉV Tetője Nívódíj Pályázat I. helyezettje); Nagy József ács-, tetőfedő mester és bádogos (a Creaton Tetőszépségverseny 2010 III. helyezettje), Ferenczy András, építész, a Creaton szaktanácsadója.
A bírálati szempontok között döntő fontosságú volt a tetőfedés kivitelezésének szakszerűsége (alátéthéjazat, fedés, gerinc- és hajlatképzés, átszellőzés, hófogás, tető-kiegészítők, stb.) mellett az épület, a tetőforma, valamint a kiválasztott és alkalmazott fedés összképe.
A Creaton Tetőszépségverseny 2011 fordulójára az elmúlt 2 évben Magyarországon megvalósult lakó- és középülettel, nyaralóval, továbbá felújítással, átépítéssel és bővítéssel olyan tetőfedők, kivitelezők indulhattak, akik a benevezett épület jogosult kivitelezői voltak.

További információ: info@creaton.hu, T: (92) 551 550

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások