hír pályázat dróntorony eVolo felhőkarcoló szerverközpont

A szerverkarcolótól a dróntoronyig – az eVolo felhőkarcoló pályázat további dijazottai


sebesp | 2016.04.12
Tizedik alkalommal csaptak össze a világ legkreatívabb építészei, hogy az eVolo Magazin ötletpályázatán értelmezzék újra a felhőkarcolók fogalmát. Izgalmas alkotások születtek.

Az eVolo építészeti magazin 2006 óta rendezi meg a tervezők számára meghirdetett versenyét, melynek fókuszában a magasépítészet áll. Ezen különös figyelmet kapnak az újszerű megoldások, legyen szó anyagokról, technológiáról, esztétikáról, térelrendezésről, vagy az építészet természethez való viszonyáról. Az idei eVolo felhőkarcoló-versenyre összesen 489 pályamű érkezett be, melyek közül egy szakmai zsűri választotta ki a három legötletesebb koncepciót, illetve még további 21 tervet tartottak külön említésre érdemesnek.

Az első helyezett: a New York Horizon,
melyet korábban már bemutattunk.

A második helyezett: The Hive
A szintén amerikai Hadeel Ayed Mohammad, Yifeng Zhao és Chengda Zhu az egyre növekvő számú drónra adott választ. A The Hive azaz A Kaptár névre hallgató koncepció különlegessége, hogy egy már meglévő felhőkarcolót vértezne fel egy új tulajdonsággal: a trió a manhattani Park Avenue 432-es házszáma alatt épült kecses épületből varázsolna egy drónközpontot, mely magánszemélyek, valamint cégek drónjainak nyújtana töltési és dokkolási lehetőséget Manhattan szívében. A tervezők szerint a koncepció egyik vonzereje éppen a centralizáltságban rejlik: egy ilyen központtal kiszámíthatóbb lenne a drónforgalom, így a légtérhasználatra vonatkozó szabályokkal foglalkozó jogalkotóknak is kevesebb nehézséggel kellene szembenézniük.

A terv szerint a felhőkarcoló olyan dupla homlokzatot kapna, mely kilenc különböző méretű drónnak nyújtana dokkolási lehetőséget. A külső homlokzaton található állomásokat a nagyobb, a benti homlokzaton lévőket pedig a kisebb, manőverezhetőbb drónok vehetnék igénybe.

A harmadik helyezett: Data Skyscraper
A napjainkban exponenciálisan növekvő adatmennyiség fizikai tárolása már manapság is egyre nehezebb feladat, így nem csoda, ha a dobogós helyezettek közé egy erre a problémára megoldást kínáló koncepció jutott be harmadikként. Az olasz Valeria Mercuri és Marco Merletti terve, a Data Skyscraper választ kínál az adattárolás kapcsán felmerült kérdésekre. A felhőkarcoló ugyanis lényegét tekintve nem más mint egy hatalmas, függőleges szerverterem.

A manapság működő „datacenterek” több szempontból is erősen igénybe veszik a környezetet: mivel a szervereket nemcsak működtetni, de hűteni is kell, az ilyen létesítmények rengeteg elektromosságot használnak. A Data Skyscrapert a tervezők éppen ezért Izlandra telepítenék, ugyanis a hűvös klíma minimális energiafelhasználás mellett biztosítaná a kellő hideget a berendezések működéséhez. A helyszín továbbá stratégiai szempontból is jó választás, hiszen Amerika és Európa között fekszik, azaz remek összekötő csomópontja lehetne a két kontinensnek.

A felhőkarcoló belül üres lenne, a külső felületén pedig a különböző számítástechnikai berendezések foglalnának helyet, az így keletkezett belső, vertikális alagút tetején pedig a számítógépek ventilátorához hasonló légcsavar segítségével, a panelek kívülről szívnák be a hűtéshez szükséges hideg levegőt, a belülre került, felmelegedett levegő pedig felül, az épület tetején távozna. A cső egyúttal szervizalagútként is szolgálna, felül pedig a keletkezett hő egy részét felfognák, és a pinceszinten lévő helyiségek, valamint a közelben fekvő létesítmények fűtésére használnák.

Forrás: HVG.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások