sebesp | 2012.04.12
Első útjának 100-ik évfordulójára készült el a legendás luxushajó emlékének szentelt, jéghegyeket formáló új múzeum.

Belfastban a hajó tervezésének és megépítésének helyszínén múlt hónap végén adták át a – hajóhoz hasonlóan - három év alatt elkészült hatszintes épületet. A 2005-ben elfogadott rendezési terv a helyszínül szolgáló volt kikötői terület városszövetbe történő bekapcsolását irányozza elő, melynek jelentős eleme lehet a megvalósult fejlesztés. A Titanic Negyed kereskedelmi, lakó, kulturális és iroda épületekkel beépített, parkokkal elválasztott part menti sétányával Belfast 21-ik századi központja lenne. A most elkészült múzeumtól azt várják, hogy a terv kulturális csúcselemeként fókuszpontot képez, ezzel is segítve a további beruházásokat.

A múzeum koncepciótervét a londoni CivicArts készítette, melyeket az ír Todd Architects dolgozott tovább a megvalósításához. A négy ékszerű épülettömeg külső megjelenésében inkább jéghegyre utal, ugyanakkor belső kialakításukban az elsüllyedt óceánjáró helyiségeit idézik a nagyvonalú luxustermektől az ikonikus falépcsőn át a harmadosztály egyszerű kabinjaiig. A négy ék közötti 18 méter magas átrium tér a hajóépítő csarnokok hangulatát mutatja be, emléket állítva az egykor ott dolgozó 28.000 munkásnak. Az épületben helyet kapott többek között oktató és közösségi terület, 1000 férőhelyes bankett terem a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel, és néhány kereskedelmi egység, továbbá kilenc interaktív terem melyekben a Titanic történetén kívül a végzetes utazáshoz kötődő jellegzetes látványokat, hangokat sőt illatokat is bemutatják. Az épület homlokzatát 3.000 ezüst anódozott bevonatú alumínium lemez borítja, míg a központi terén belül rozsdás acéllemez felületek képeznek kontrasztot.

A Titanic Belfast a nevezetes hajó emlékére emelt legnagyobb kiállító és emlékhely a világon, és mint ilyen ma már elképzelhetetlen lenne környezetvédelmi tanúsítás nélkül, az előminősítés alapján BREEAM Excellent kategória várományosa.

Képek: Titanic Belfast, Christopher Heaney

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások