cikk

A történelem és a funkció találkozása egy homlokzaton

Vagyis a nyilvános nappaliként működő könyvtár és az „újrahasznosított” bútortörténelem


d.adel | 2020.11.09

Ideális találkozás az építészetben, amikor egy épületen belül megfigyelhetjük a történelem, a modern építészet, az esztétika és a környezetvédelem jegyeit. Ilyen létesítmények például az ausztriai Dornbirn városi könyvtár és a svédországi Norrköping központjában álló Magnentus-torony, ráadásul mindkettőnek figyelemfelkeltő a homlokzati kialakítása.

Könyvtár könyvekkel a homlokzatán

Az egyik ilyen lenyűgöző és sajátos felhasználással kialakított homlokzatburkolatokú létesítmény az ausztriai Dornbirn zöldövezetében épült Városi Könyvtár.

Az épület felújításának előzménye, hogy az egykori könyvtár egyes funkciói több épületben működtek. Ezért a város vezetőségének fő célja az volt az új épület megtervezésekor, hogy minden funkció egy épületen belül valósuljon meg egy olyan központi helyen, amely a közösségi tér funkcióját is betölti. Utóbbival, mintegy a város nyilvános nappalijaként működve, beleillik az épületnek kinézett zöldövezeti részbe. A végeredmény egy zöld réten álló nagy ovális könyvespolcra emlékeztető alkotás lett. Ráadásul ennek üveghomlokzata előtt a fehér Möding kerámia burkolati elemek mintegy a könyvespolcon álló könyvsort formáznak.  

Legyünk az épület belső terében, vagy csodáljuk azt kintről, mindenhol megjelennek a könyvtárra emlékeztető jegyek. A homlokzaton függőlegesen álló bagettek egyben árnyékoló funkciót is adnak. Így a könyveket imitáló elemek között bejutó fény a beltérben érdekes fényhatásokat kelt.

Az összesen 7 714 hosszúkás, 120x60 centiméteres törtfehér kerámia bagett rögzítésére speciális, ívelt acél aljzaton lévő tartóprofilokat használtak, ezekre a lapok felszerelése gyors és egyszerű volt. A Möding kerámia bagettek karbantartásmentesek és többféle színben, méretben és felületben variálhatók.

Homlokzaton a múlt és a funkció

A másik egyedi és gyönyörű homlokzatburkolat kialakítású létesítmény a már említett svédországi Norrköping központjában álló Magnentus-torony. Ennek megalkotásában is közrejátszott a múlt figyelembevétele. Helyén egykor, a kiemelkedő építész és művész, Erik Chambert és a kor vezető bútortervezői által vezetett AB Chambert bútorgyár üzemelt.

Fontos szempont volt még a torony újra értelmezésben, hogy mindez modern formában megjelenve, visszautaljon a bútorgyárban folyó tevekénységekre és környezetvédő anyagokból épüljön fel.

Ma többek között svéd építészirodák, például az ÅWL Arkitekter és a Sweco Sweden működnek az épületben, amely ezen a rendhagyó módon külsőleg és funkciójában is a bútortervezés és az építészet körforgását jelképezi.

A homlokzatot a szálcement burkolaton túl csipkeszerű, virágmintás fémháló díszíti, amely Erik Chambert 1943-as szövet nyomatmintájának újra értelmezése, és amely "a kilenc levél" fantázianevet viseli. Kívülről szemlélve a tornyot ez a minta kifejezetten rendhagyó látványt nyújt.

Ahogy a levelek között beáramlik a fény, az a beltér hangulatát és az ott dolgozók komfortérzetét javítja, csökkenti a stresszt és így a betegszabadságok mennyiségét is. Ennek egyik oka, hogy az irodákban a számítógépek és az íróasztalok között rengeteg fa és zöld növényt kaphatott helyet, de az anyaghasználat természetességére való törekvés a beltérben is folytatódik. A jó közérzetet növeli a kilencedik emeleten körbefutó erkély is, amely 360 fokos kilátást nyújt a városra.

A tervezői anyaghasználatra a tudatosság egyértelműen jellemző, a döntés során a természetes építőanyagokat részesítették előnyben. Így esett a választás a homlokzatburkolat esetén a Cembrit szálcement lapra, amely az erre az épületre is jellemző merészebb tervezési elképzelésekhez karakteresebb színeivel és megjelenésével is jól passzolt.

A lapok színét tekintve számos variáció áll a tervezők rendelkezésre: ez esetben Cembrit C060 típus került a homlokzatra. A lapok felületét akril festékkel kezelik, így biztosítanak tökéletes homogén megjelenést az épületnek. Ez a felületkezelés azonban egyúttal az anyag és így az épület ellenállóképességére is hatással van: messzemenőkig ellenálló a hőmérsékletingadozásoknak és más időjárási behatásoknak is, így pl. az UV sugárzásnak bármilyen éghajlaton, ellenáll a biológiai hatásoknak, a víznek és a szennyeződésnek is.

A lapok megmunkálása a Cembrit egyedülálló élvonalbeli technológiájával történik. A Cembrit az egyetlen olyan gyártó a szálcement termékek piacán, amely a vágáskor automatikusan a lapok éleivel is foglalkozik, aminek köszönhetően a táblák remekül mutatnak minden szögből és rendkívül tartósak is.

A Magnentus-torony ma Norrköping egyik legmeghatározóbb épületei közé sorolható. Ezt alátámasztja az az arany minősítésű díj is, amit a környezetet figyelembe vevő építésért kapott.

Fém, kerámia és szálcement alapanyagú, szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz alkalmas anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt váltak egykézből elérhetővé a CRLT Solutionnak köszönhetően. A cég márkafüggetlen forgalmazóként a a Möding kerámia homlokzatburkolatok, a Cembrit, Eternit és Cedral szálcement anyagok, illetve a KJG és Ruukki fém homlokzatburkoló anyagok kizárólagos hazai képviseletét látja el. Minden anyag esetén teljes rendszert kínál. Ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A fent említett műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

További információ: www.crlt-solution.hu

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások