sebesp | 2019.09.28

Peking mellett elkészült Zaha Hadid egyik utolsó munkája, a csillag alakú Daxing International Airport, a világ egyik legnagyobb repülőtere.

Hivatalosan is megkezdte működését Peking második nemzetközi repülőtere, a Beijing Daxing International Airport. Építését 2014 december végén kezdték meg, mintegy 450 milliárd jüant (19 200 milliárd forint) fordítottak a teljes beruházás megvalósítására. 

A közel 700 000 m2 alapterületű, egyterű terminállal épült repülőteret négy kifutópályával adták át az utasforgalomnak. A jövőben további két kifutópálya épül a növekvő utasforgalom zökkenőmentes kiszolgálására, a tervek szerint a repülőtér teljes kapacitással 300 le- és felszállást bonyolít majd le óránként.

A repülőtér alaprajzilag egy központi "belső udvar" köré szerveződik, melyből öt repülőgép-terminál nyúlik ki közvetlenül. A beléptető sziget, a nemzetközi és belföldi biztonsági pultok, valamint a kiskereskedelmi terület mind a központi területen, különféle szinteken van elrendezve. A természetes fénnyel megvilágított tér a tervezők megfogalmazásában a „központi orientációs térkupola”. Az elv a hagyományos kínai építészetben gyökerezik, ahol összekapcsolt tereket rendeznek egy központi udvar köré. A terminál kialakítása minden utast zökkenőmentesen vezet a megfelelő indulási, érkezési vagy átadási zónákon a központjában lévő nagy központi tér felé amely mintha egy multifunkciós találkozóhely lenne a város központjában.

Az egybefüggőnek elképzelt, de funkcionális elemekkel darabokra szabdalt belső teret a fehér szín uralja, de a csillogó padlófelület a bevilágító felületeken behatoló fény zavaró reflekcióit eredményezi. Vélhetően a biztonsági előírások és nem mellékesen napjaink légikikötőire jellemző, a várakozó utasok pénzére hajtó kereskedelmi megfontolások eredményeként a térfolyamot épületnyi lifttömbök, városi léptékű hidak, lépcsőkompozíciók, és beúsztatott pavilonok bontják meg. A Zaha Hadid Architects építészei láthatóan küszködtek a számtalan formával és funkcióval, mintha független stúdiók dolgoztak volna ki egyes részleteket. A kivitelezők is feladták a burjánzó formák finom részleteinek kialaktását.

Zaha Hadid és Patrik Schumacher nagyvonalú koncepciója kívülről megmaradt, de tengeri csillagot túl sokféle feladattal halmozták el, a megfelelés kényszerének terhe alatt így némileg túlöltözve fogadhatja vendégeit a megnyitót követő végtelenített bálon.

Videó:

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások