sebesp | 2011.12.20
Richard Rogers mindössze 25 éve épült irodaházát a kiemelt műemlékek közé sorolták Angliában. A londoni Cityben 1986-ban elkészült Lloyd's székházat John Penrose örökségvédelemért felelős brit miniszter „Grade I”, azaz első rendű műemlékké nyilvánította, így a biztosítótársaság irodaháza jelenleg a legfiatalabb Nagy-Britannia listáján.

Ilyen besorolással az Egyesült Királyság közel 375.000 védett épületének csak 2,5%-a rendelkezik. A Lloyds Building a high-tech építészet nemzetközi szinten is kiemelkedő példája. Az indoklás szerint „az extra hatékonyan működő irodakomplexumot drámai méreteivel és meghökkentő megjelenésével, világszerte a modern kor egyik kulcsfontosságú épületeként tartják számon.”

Az épület tervezése közvetlenül a párizsi Pompidou Központ elkészülte után, 1978-ban indult, ezért nem csoda, ha annak stílusát követi. Az új székház három fő és három kiszolgáló tornya egy 60 méter magas, négyszögletes átriumot fog közre. Mivel a lépcsők, liftek elektromos, légtechnikai és vízvezetékek az épület külső oldalán kaptak helyet, a belső terek között látványos vizuális kapcsolatrendszer alakulhatott ki. A gépészeti és függőleges közlekedési rendszerek homlokzati elhelyezése az irodaház architektúráját is meghatározza, a fényes fémfelületekkel és üveggel borított, állandó mozgásban lévő homlokzat egy kifordított üzemre emlékeztet. „Inside-Out Building”-nek (Kifordított Épület) nevezte el a népnyelv, ami talán kevésbé barátságtalan, mint az „Olajfinomító”, mellyel párizsi elődjét illették sokáig. Az épület számos film, így többek között a 1996-os Trainspotting és a 2001-es Spy Game (Kémjátszma) cselekményének háttereként is szerepelt.

Richard Rogers, a ma 78 éves, firenzei születésű építész 2007-ben Pritzker-díjat, 2009-ben Stirling Prize-t kapott.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások