sebesp | 2020.07.09

A főpályaudvar mellé tervezett 40 emeletes épület az Atlassian szoftvercég központja lesz, építési technológiája mellett az üzemeltetés terén is mintául szolgálhat a fenntartható építészet számára.

Az Atlassian számára a New York-i SHoP Architects és az ausztrál BVN együttműködésben készíti az épületet terveit. A megjelenésében is egyedi, 180 méter magas épület a tervek szerint 2025-re készülhet el. A torony 100 százalékban megújuló energiát fog felhasználni, emellett az épület építéséhez felhasznált anyagokat is a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve válogatták össze. A magasházakhoz általában használt betont és acél tartószerkezeteket fával helyettesítik, ami a tervezők szerint 100 évnyi élettartamot biztosít. 

A negyven emeletes irodaház belső faszerkezettel rendelkezik majd. A tornyot belső és a külső tereit  "megaszintek" osztják vertikálisan szomszégsági zónákra, ezeket támogatja egy külső acél "csontváz".

Üvegfal borítja a külső acélvázat, természetes fénnyel ellátva a különböző szinteken elhelyezett parkokat. A homlokzati üvegfal különlegessége, hogy villamosenergiát állít elő, sőt a mögötte lévő irodák árnyékolását is önmaga képes ellátni.

Az acél váz és a tömör fa belső szerkezet ötvözésének eredményeként az épületnek 50%-kal kisebb karbonlábnyoma, mint egy hagyományos torony esetében.

E projeknél ambiciózusabbak is vanna jelenleg tervezőasztalon, a japán Sumitomo Foresty például egy 70 emeletes, 350 méter magas hibrid faszerkezetű felhőkarcolót építene 2041-re. Ha azonban az Atlassian tervezett időre elkészül, korának legmagasabb ilyen szerkezetű magasháza lehet.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások