cikk Velux

A világos élettér a siker kulcsa


d.adel | 2018.10.24
Még egy jól megközelíthető, szép környezetben létrehozott lakópark értékesítése is elakadhat, így történt ez egy norvégiai projekt esetében. Hiába a kiváló helyválasztás és a jó infrastruktúra, hiába volt a közelben óvoda, iskola és számos kikapcsolódási lehetőség, a lakások eladása nem haladt a megfelelő ütemben.

De a tervező és beruházó csapat szerencsére – egy kis segítséggel – megtalálta a megoldást: a házak tetőterét kellett igazi élettérré alakítani tetőtéri ablakokkal.

A 21. század első évtizedeiben virágkorukat élik a lakóparkok. Az ingatlanfejlesztők felmérései jól mutatják, mekkora igény mutatkozik a lakóparkok iránt – ez az igény érthető is, hiszen az elmúlt században gombamód szaporodó lakótelepeknek is megvoltak a maguk előnyei, amelyeket érdemes megőrizni a jelennek, hátrányaiból viszont érdemben faragni kell. Sorra nőnek ki a földből Európa-szerte ezek a kisebb, közösségi lakóövezetek. Nehéz tehát a piacon újat mutatni, az ingatlanberuházó Jadarhusnak azonban sikerült a VELUX Cégcsoport norvég vállalatának segítségével: a megoldást a fény jelentette.

A lakóparkoknak számos, közismert előnye van: gyermekeink szabadon játszhatnak a házak közötti, védett udvarban, otthonunk nagy biztonságban van, hiszen ezek a zárt területek általában jól őrzöttek is, a szeparált övezet pedig azt eredményezi, hogy a város zaját valamelyest hátrahagyva igazi nyugalomra lelhetünk. A kivonulás azonban önmagában nem elég, egy jó lakóparkhoz meg kell találni az ideális, nem túl távoli helyszínt, a legmegfelelőbb építészt és a gondos kivitelezőt is.

A norvég Hove Farm projektben megkísérelték létrehozni a mai családok álomházait, csupán öt percnyi távolságra Norvégia egyik legnagyobb városától. A fantasztikus természeti környezet szomszédságában álló sorházak különböző méretű lakásokat rejtenek, amelyek többszintes elrendezése nagyban segíti a különböző funkciók lehatárolását. A házak földszintjén nappali, konyha és étkező, míg az emeleteken hálószobák kaptak helyet. Ideális tájolást tett lehetővé az egymáshoz képest kissé eltolt, nyeregtetős kialakítású, fűrészfogas elrendezésű házsor, aminek következtében egy valóban teljes védettséget élvező hátsó, közös park létrehozására nyílt lehetőség. Valami azonban mégis hiányzott.

Ezt mutatta, hogy az értékesítés a remek elhelyezkedés és kialakítás ellenére sem haladt a kívánt ütemben, a tervező és a beruházó pedig – remek érzékkel – a lakások élettereinek jellegtelenségében találta meg a probléma forrását. Felismerték, hogy a különböző generációk az egymástól eltérő életmódjuknak megfelelő közös tereket igényelnek. Ezért kreatív módon értelmezték át a teret: a tetőtérnek új funkciót adva egy második nappalit alkottak, így egy olyan, kimagaslóan világos helyiség született, amelyet a gyermekek szabadon belakhatnak, a felnőttek számára pedig megmaradhatott a nyugodt földszinti nappali. Fontos felismerés volt, hogy ennek a helyiségnek valami pluszt kell nyújtania a földszinti közös terekhez képest, ugyanis kívül esik az épület hétköznapi használatának tengelyein. A tetőtéri nappali bevilágításához a VELUX speciális tetőtéri ablakok beépítése kínálta a megoldást, amelyek a padlótól a mennyezetig fénnyel árasztják el a helyiségeket, kinyitva pedig erkélyt varázsolnak a terekbe: VELUX CABRIO® tetőerkélyekkel teremtették meg a ház legvilágosabb terét.

Tovább emelték a házak minőségét a különleges, automata, légkondicionált ablakokkal, valamint azzal, hogy kész megoldásokat kínáltak a lakóterek és a kert berendezésére, amit átélhető tervrajzok és látványtervek segítségével mutattak be a vásárlóknak. Mindezek segítségével a Hove Farmot messze az átlagos lakóparkok mezőnye fölé emelték, hiszen olyan frappáns és újszerű megoldásokat kínáltak a családok mindennapos igényeinek kielégítésére, amelyekhez hasonlókra eddig csak önálló, egyedi tervezésű családi házak esetén láthattunk példát.

(X)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások