sebesp | 2021.01.22

Tokióban egy kompakt telken épült ház horganyzott acél burkolattal kápráztatja el környezetét.

A Koichi Futatusmata és Yuki Ohnita vezette Case-Real stúdió úgy tervezte a kétszintes rezidenciát, hogy optimálisan kihasználja a város Higashi-Gotanda negyedének egy csendes lakónegyedében található 148 négyzetméteres területet.

A favázas épületet homlokzatának javát tűzihorganyzott acél panelek borítják, ezzel a tervezők az épület tömegének vizuális megnövelését és egységes megjelenését kívánták biztosítani. Ugyanezt az anyagot alkalmazzák a garázskapun és a legfelső szint teraszát elválasztó lamellákon.

A tetők hajlását úgy állították be, hogy maximálisan megfeleljenek a szomszédos épületek benapozási követelményeit meghatározó korlátozásoknak. Az emeleten helyet kapott nappali, konyha és étkező tere a tágasság és nyitottság fokozása érdekében egybefüggő tiszta, fehér mennyezetet kapott, melyet csak az ügyfél által kért központi légkondicionáló szellőzőrácsai szakítanak meg.

A mesterséges megvilágítást a mennyezeti gerinc teljes hosszában futó szalagfény biztosítja. A V alakú fém fényvisszaverő felület a mennyezetre vetíti fényt, amivel lágy, derített fényhatást teremt.

A lakótér egyik végén található "képkeret ablakból" a lombos környékre nyílik kilátás, ezzel csal be némi természetet a lakás belsejébe.

A Higashi-Gotanda-i ház szorosan ékelődik két hasonló magasságú ingatlan közé, ezért a legnagyobb kihívás az volt, hogy megtalálják a módját annak, hogyan biztosítsák a természetes megvilágítását. A Case-Real építészei egy teraszt integráltak a felső szintbe, amely fényaknaként működik, lehetővé téve a nappali fény bejutását a szomszédos lakóterületekre.

Miközben az acélos fényben fürdő lakóház érzékelhetően küzd saját tereinek megfelelő megvilágításával, eredményesen hozzájárulhat környezetének elkápráztatásához.

Forrás: www.dezeen.com

Képek: Daisuke Shima

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások