sebesp | 2014.08.25
Télen összehúzott kabátban, nyáron meg csak amúgy lezseren … mi sem természetesebb, de mit tehetünk, ha a házunktól várunk el hasonlót?

Az 1200 és 1980 méter tengerszint feletti magassági határok között elhelyezkedő Teheránban a telek hidegek a nyarak forrók. A tradicionális helyi építészet ennek kiegyensúlyozására a szabadba nyitott nyári és zártabb téli nappali építésével találta meg a megoldást. A Sharifi család városi foghíjtelekre épült új otthonának tervezői a modern technikát hívták segítségül. Egy, a színházi világban járatos német cég szerkezetének beépítésével kiforgatható szobákat alakítottak ki a ház homlokzatán. A helyiségek nyáron, kedvező időjárás estén kifordíthatóak, így a zárt állapotban általuk elfoglalt terek egy része kellemes fedett-nyitott teraszokká válik. Télen, amikor a szobák befordulnak, a homlokzat zártabbá válik, az épület „összehúzza” magát, ezzel komfortosabb belső klímát biztosítva, a fény nagyobb része pedig a fedett átrium felől érkezik be.

A három forgatható szoba közül az első emeleti reggeliző konyhaként, a második emeleti vendégszobaként, a harmadik emeleti pedig dolgozóként funkcionál, mindegyikük oldalán elhelyezett ajtó biztosítja nyitott állapotban a kijárást a teraszra, zárt állapotban pedig a ház belsejébe. Kiesés ellen felhajtható korlátok védenek a teraszokon, melyek zárt állapotban ledőlnek a padlósíkba.

„Sok foghíjtelekhez hasonlóan a mélységéhez viszonyítva ez is meglehetősen keskeny homlokzat felülettel rendelkezik. Ebből adódóan a kétdimenziós homlokzat három dimenzióssá történő átalakításában szerzett tapasztalatunkra nagy szükség volt.”  – mondja Alireza Taghaboni, a tervező Next Office iroda vezetője.

Forrás: www.dezeen.com
animáció

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások