cikk

Álmaink lakása a belvárosban – lehetséges?


d.adel | 2019.09.13

A sűrűn lakott Berlin nagy feladat elé állít bárkit, aki saját igényeire formált lakást szeretne. A Schneider család gondolt egy nagyot és álmai lakását egy kihasználatlan tetőtérben alakította ki.

A nagyvárosok lakáshiánya egyre népszerűbbé teszi a tetőterek beépítését-bővítését, hiszen így korábban nem használt, értékes területek válnak lakhatóvá. Amikor a Schneider család úgy döntött, saját lakást vásárol, hamar rájöttek, hogy nem lesz könnyű olyanra bukkanni Berlin belvárosának közelében, amely minden elvárásuknak megfelel. Marko Schneider épületenergetikai tervezőként felújításban kezdett tehát gondolkodni. Rövidesen találtak egy hirdetést, amelyben a népszerű Komponistenviertels (Zeneszerző negyed) egy zöld környezetben álló, 1920-as években épült házának tetőterét kínálták eladásra. Gyorsan megszületett tehát a döntés.

A korábban lakatlan tetőtérben két lakóegységet alakítottak ki: az egyik kb. 150 m2, míg a másik 60 m2. A nagyobb, Schneider család által használt lakásban két gyermekszoba és a hálószoba mellett egy szaunával ellátott fürdőszoba, valamint egy tágas, konyhával és étkezővel egybekötött nappali kapott helyet. A lakás egy vendég fürdőszobával, háztartási helyiséggel, valamint az udvarra néző terasszal vált teljessé, amely ideális grillezésre vagy akár egy nyugodt vasárnapi reggeli elköltésére is. A ház utcai és udvari homlokzata felé egyaránt megnyitott, középtengelyes elrendezésű lakás nappaliját a tető teljes magasságában megnyitották, ezzel magasra emelt tetőablakok beépítésére is lehetőségük nyílt, a tetőablakokat különböző magasságokba helyezve pedig kéményhatás is érvényesül, amely a VELUX tetőablakok beépített szellőztetőjével együtt elképesztő hatékonysággal oldja meg a lakás légcseréjét. A folyamat során a friss levegőt az alacsonyabb tetőablakokon és az erkélyajtókon engedik a helyiségbe, míg a használt levegőt a tetőablakokon keresztül vezetik ki.

A műanyag bevonatú fa VELUX prémium ablakok melletti döntést azok otthonossága és tartóssága mellett kiemelt energiahatékonyságuk is befolyásolta. Az alsó kilincses tetőtéri ablakok ideális választásnak bizonyultak a tervezett belső térhez, a VELUX INTEGRA® távirányítású tetőablakok pedig egyetlen gombnyomással lehetővé teszik a magasra épített ablakok nyitását és a zárását. Mindkét ablaktípusban beépített szellőztető és légszűrő javítja a belső klímát amellett, hogy kívül tartja a port és a rovarokat. Minden elektromos tetőtéri ablak emellett esőérzékelőt is tartalmaz, így az automatikusan bezáródik, ha elered az eső.

Komoly kihívást jelentett, hogy az épület műemléki védelem alatt áll, ezért külső változtatásokra csak nagyon korlátozott mértékben volt mód. A tulajdonosok úgy döntöttek, VELUX tetőablakokat építenek a déli oldalon lévő helyiségekhez, ezzel nemcsak az összes előírást sikerült betartani, de az ablakok a lakás energiahatékonyságához is érdemben járulnak hozzá. A tetőablakokon keresztül beáramló fény és hőenergia jelentősen csökkenti a fűtésre és világításra használt áram mennyiségét. „Ősszel általában hetekkel később kapcsolunk fűtést, mint az ismerőseink” – mesélte Marko, ami nagymértékben a VELUX ThermoTechnology™ szigetelőrendszernek, valamint a háromrétegű üvegezésnek köszönhető.

Téli éjszakákon, vagy amikor a nap túl erősen süt nyáron, a redőnyöket a jobb hőszigetelés érdekében le szokták engedni, ily módon minden évszakban egyenletes hőmérsékletet tarthatnak a lakásban. A VELUX redőnyök nyáron megőrzik a helyiség kellemes klímáját, télen pedig megakadályozzák a beltér lehűlését, ráadásul a nap bármely szakában teljesen elsötétíthető velük a helyiség – miközben csökkentik az eső által keltett zajt is. A VELUX redőnyök lakkozott alumíniumból készülnek, kiszűrik a besugárzó hő akár 94%-át. A VELUX elektromos redőnyök vezérlése a VELUX INTEGRA® automata ablakok működéséhez illeszkedik, a VELUX ACTIVE rendszer pedig a beltéri klíma automatikus szabályozását is biztosítja.

„Nagyon jól érezzük magunkat ebben a lakásban és kerületben” – mondta Marko felesége, Sherina. „A fényárban fürdő nappali a család központi terévé vált. Nyáron késő estig nem kell lámpát kapcsolnunk, annyi napfényt engednek a helyiségbe a tetőablakok” – mesélte. De a gyerekek is örülnek a szobájukban lévő nagy ablakoknak: „különösen a kicsi gyakran fekszik a szőnyegen az ablaka alatt; játszik vagy csak felhőket néz,” téli estéken pedig a kandalló körül ülhet le az egész család. „Még, ha egy tetőtér beépítése komolyabb tervezést is igényelt, mint egy átlagos lakás, ez volt a legjobb döntésünk” – vonta le a következtetést Sherina.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások