hír családi házak épületek cikk Antilia India Mumbai

Álmatlan éjszakák a világ legdrágább lakótornyában


sebesp | 2012.06.09
India leggazdagabb családja 1 milliárd dollárból építette fel felhőkarcoló méretű családi házát, melyben állítólag még egyetlen éjszakát sem tudtak eltölteni.

Mukesh Ambani és családja Mumbai (régebbi nevén Bombay) szívében építtette fel a 27 emeletes épületet, amelyet az Atlanti-óceán mitikus szigete, Antilia után neveztek el. Bár a Perkins+Will építészek által tervezett épület már elkészült, mégsem lehet igazi otthon a család számára. A kialakult helyzetet azzal indokolják, hogy a tervezés során nem vették figyelembe a Vastu Shastra, azaz a feng-shui egyik ősi, leginkább templomok építését meghatározó irányzatának előírásait. A Vastu Shastra alapelvei szerint ugyanis az otthon keleti oldali ablakainak a reggeli napfény befogadásához elegendő ablakkal kell rendelkezniük. Antilia sajnálatosan nem teljesíti ezt a követelményt, így a család tagjai attól tartanak, balszerencsét jelentene beköltözni a házba. Ennek értelmében Mukesh Ambani feleségével és három gyermekével hónapok óta csak napközben tartózkodik az új családi rezidenciában. Nappal azonban aggodalmak nélkül használják a 168 parkolóhelyet, a kilenc liftet, a három helikopter kikötőt, a wellness részleget, a jóga stúdiót, az 50 férőhelyes színházat, az uszodát, vagy éppen a háromemeletes függőkertet. Éjszakára azonban visszahúzódnak a mindössze 14 emeletes házikójukba.
Egyes vélemények szerint csupán pletyka, hogy nem alszik a család éjjelente az új toronyvillában, más hírek szerint nem teljesen tiszta úton szerezték meg a telket egy helyi közösségtől, és attól tartanak, ez okoz majd nyugtalan álmokat a Forbes szerint akár 22 milliárd dollárt is érő luxustoronyban.

Forrás: Architectural Record

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások