hír épületek Dánia Kengo Kuma Múzeum

Andersen meghalt, nincs mese! Vagy mégis?


sebesp | 2016.11.03
Kengo Kuma tervezi a nagy dán meseírónak emléket állító múzeumot. A varázslatos mesevilágot megelevenítő épület terei nagyrészt a föld alatt kapnak helyet.

A japán Kengo Kuma & Associates és a dán Cornelius+Vöge Architects közös pályázati terve alapján valósulhat meg az Andersen közkedvelt meséi által inspirált épület, melynek terveit a meseíró születésének 211-ik évfordulóján mutatták be.

A 9000 négyzetméteres épületegyüttes Odense város folyamatban lévő regenerációjának fontos eleme lesz. Helyet kap benne egy gyerekeknek szánt kulturális központ elvarázsolt kerttel, buja növényzettel. Egymásba ívelő pavilonok töltik be a telket, formájuk tekervényes sövények vonulatában folytatódik. Az egész olyan lesz mint egy nagy labirintus. Maga az épület 5600 négyzetméteres alapterületével a terepszint alatti terület kétharmadát tölti ki, benne mesékre utaló terek sorával.

Hans Christian Andersen (1805-1875) Odense nyomornegyedében született. Korai műveiben írásaiban népi legendákból merített, a később inkább a saját meséit adta ki. Legismertebb meséi többek között A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, A hókirálynő, A király új ruhája, A kis gyufaáruslány.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások