exkluzív épületek hotel London Egyesült Királyság Doone Silver Kerr

Apart-hotel épült Londonban leselejtezett konténerekből


sebesp | 2019.10.20

Öt szint fehérre festett vasláda lett a belvárosi utcakép környezettudatos új eleme.

London belső területein szinte bármilyen vendéglátással vagy kereskedelemmel kapcsolatos szolgáltatás könnyen eladható. Nem minden ingatlantulajdonos engedheti meg magának ugyanakkor, hogy komoly építkezésbe fogjon, így itt is, ott is felbukkan időnként egy-egy hajózási konténerekből összeállított építmény. Az ötlet városképi szempontból ugyan vitatható lenne, de a brit főváros nem kifejezetten kiemelt utcáinak egyébként is változatos építészeti kirakós játékában sok mindent elfér, a hatóságok pedig eséllyel győzhetők meg arról, hogy pont olyan könnyen elbontható lesz az ideiglenes remekmű, amilyen gyorsan felhúzták, ha megérkezik a megfelelő tőkével és elszántsággal rendelkező befektető.

Így épülhetett fel a Stow-Away Hotel is a Doone Silver Kerr építésziroda tervei alapján, mely mini apartmanhotel jellegével új szegmenst próbál körvonalazni a város szálláskínálatában. A huszonöt fehérre festett konténer raszteres, ipari jellegét az utca felé néző végfalak egyetlen üvegfelülettel való pótlása, és dőlt szögű lamellás árnyékolása próbálja feledtetni. Az egyszerű építészeti megoldás eredményeként új utcaképi elemmel gazdagodott az egyébként nagyrészt historikus, de összességében vegyes, jellegtelen utcakép.

Az agyonhasznált konténereket már nem lehetett volna gazdaságosan javítani, de az új funkció lehetővé tette, hogy a deformálódott részeket befelé fordítva, a sérült ajtókat eltávolítva újrahasznosítsák az elemeket. Belsőépítészeti eszközökkel a trapézlemez falakat teljesen eltakarták, így belülről semmi nem emlékeztet az egykori használatra, legfeljebb a hotelszobához mérten kissé szűkös tér, hiszen a két és fél méter széles térelemekben belső burkolattal, hő- és hangszigeteléssel ellátva éppen annyi hely maradt, ahová egy dupla ágy elfér.

A mobiltelefonos applikációval nyitható szobák zuhanyzót, étkezőhelyet és minikonyhát is magukban foglalnak, így hosszabb időre is kényelmes lakhelyet tudnak  biztosítani vendégeiknek, akár a földszinten kialakított étterem és borozó igénybevétele nélkül is.

Az eredmény egy környezettudatos megoldás, hiszen a meglévő, már leselejtezett konténerek újrahasznosításával egy teljesen új épület építőanyag-szükségletének töredékét kellett csak előállítani, annak minden károsanyag-kibocsájtási vonzatát is figyelembe véve.

Képek: Sebes Péter

Virtuális túra: https://www.a-vr.co.uk/downloads/StowAway360/tour.html

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások