hír építőipari termelés Magyarország statisztika

Áprilisban 40,1%-kal nőtt az építőipar teljesítménye


sebesp | 2019.06.15

Áprilisban az építőipari termelés volumene 40,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése 34,3, az egyéb építményeké 47,9%-kal nőtt. Az előző hónaphoz mérve 3,8%-kal csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.

Az épületeknél ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az út- és vasútépítések eredményezték a növekedést – tette hozzá a KSH. 

Az áprilisban mért éves növekedési ütem elmaradt az előző két hónapétól, különösen a 67,6 százalékos márciusi rekordtól, de ezzel is minden idők harmadik legmagasabb adata. Az előző hónaphoz mért csökkenés a magasépítési munkák 10,1 százalékos visszaeséséből ered, amit a mélyépítési teljesítmény 2,7 százalékos növekedése mérsékelt. 

Az építőipar folyó áron számolt áprilisi termelése 306,480 milliárd forintot tett ki és ezzel a négyhavi termelési érték átlépte az ezermilliárd forintot, aminek 61,4 százaléka az épületek építéséből eredt, 38,6 százaléka a mélyépítési munkákból. 

Az építőipari ágazatokat tekintve az épületek építésében 54,3, az egyéb építmények építésében 47,9%-kal, a speciális szaképítésben 23,4%-kal nőtt a termelés volumene tavaly áprilishoz mérve. 

Az áprilisban megkötött új szerződések volumene éves összehasonlításban 4,4%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,0%-kal nőtt, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 19,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. 

Az épületek körében a nagy értékű ipari beruházások mellett főleg oktatási és sportlétesítmények kivitelezésére kötöttek szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállománya változatlan áron számolva 6,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 50,3%-kal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 19,3%-kal kisebb volt, mint tavaly április végén.

Az év első négy hónapjában az építőipari termelés 45,8%-kal emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva, az épületek építése 40,2%-kal az egyéb építményeké 56,6%-kal nőtt.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások