sebesp | 2023.01.01

Minden nagyvárosnak megvannak azok a funkcionális negyedei, melyekben az építészeti értékeket hiányában némi kreativitással könnyű felpezsdíteni az esztétikai értelemben is alvó környezetet.

A Sleeping Lab elnevezésű projekt Huangmuchang faluban található, Peking külvárosában. A kétszintes tégla-beton épület eredetileg lakó- és irodaházként szolgált. Az Atelier d'More a lepusztult épület felújítására, butikhotellé átalakítására kapott megbízást.

A tervezőket az önmagában érvényesülő táj létrehozásának építészeti szándéka vezette. Tekintettel a környezetben lévő díszletek hiányára, a tervezők úgy döntöttek, hogy befelé tekintenek, és egy izgalmas magánkertet alakítanak ki, ami a zárt belső udvar gondolatához vezetett. Az épület nagy üvegablakai aktívan vezetik be a tájat és a fényt az épületbe, ami a beltéri térélmény részévé válik. A kék ég és a fehér felhők maradnak jelen, a városi káoszt és a zajt a fal elszigeteli. A 100 négyzetméteres téglalap alakú udvar több kisebb, félig zárt udvarra tagolódik. A többszintes tér alatt egy sor interakció jön létre a teaszoba, a vendégszobák és az udvar között.

Az építészeti terv nyelvezete és a belső tér negyedívekre épül, amelyek szabadon áramlanak a térben, a létrejött geometriai kompozícióval kihangsúlyozva az épület és környezete közötti feszültségét. Az épülettömb kifelé türemkedő homlokzati nyúlványai áramló pózban közelítenek a természethez, ez a megoldás közelebb hozza egymáshoz az építészetet, a természetet és az embert.

A fehér vakolt homlokzat absztrakttá és szoborszerűvé teszi az épületet. A fehér anyag megjelenítése miatt a fal és az épület teteje közötti határvonal elmosódik, az áramló tér és a természetes fény összeolvad, hogy a látogatóknak tiszta élményt nyújtsanak egy képzeletbeli térben.

Az Atelier d'More tervezte a projektben szereplő összes bútort is. A tervezőcsapat évek óta foglalkozik kisszériás összeszerelt, előregyártott bútorok tervezésével, amelyek jelentősen eltérnek a tömegtermékektől. A tervezőcsapat a bútorok összeszerelését nagy játékként közelíti meg, játékká varázsolva az unalmas építési munkákat, amelyben dolgozók és megrendelők is részt vehetnek. A legtöbb belső dekoráció előregyártott alkatrészekkel a helyszínen összeállítható. Ennek a tervezési módszernek az alkalmazása nagyon hasznosnak bizonyul az alacsony költségűre tervezett építési projekteknél.

Képek: Atelier d'More

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások