hír épületek épületátadás Pécsi Tudományegyetem TSPC

Átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új épületét


TSPC Csoport | 2021.09.06

Szeptember 5-én átadták a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új oktatási és kutatási épületét: az új tömbben oktatási, kutatási és közösségi tevékenységre alkalmas tereket vehetett használatba az egyetem, összesen 12 000 m2-en.

 Az új épületnek köszönhetően negyven százalékkal bővül az ÁOK oktatási és kutatási területe, modern diagnosztikai eszközökkel és műszerekkel felszerelt épületrészekben. A Modern Városok Program keretében megvalósult beruházás célja egy korszerű, nemzetközi színvonalú, zöld és hallgatóbarát kampusz volt. Az új szárnyban négy nagyelőadó és 34 szemináriumi terem készült el.  A kampusz belsejében található hatalmas központi pihenőpark tóval, kényelmes ülőbútorokkal és árnyas zónákkal várja a hallgatókat és oktatókat. A fejlesztés 135 új parkolóhely és 140 kerékpártároló kialakításával rendezte az egyetem parkolási szükségleteit. A Pécsi Tudományegyetemen a magyar hallgatók mellett nagyjából 2 500 külföldi diák tanul, az új épülettömb a megnövekedett hallgatói létszám mellett az ő színvonalas képzésüknek is keretet biztosít majd.   

Az új épülettömb kialakításában a generáltervező TSPC szakemberei komplex megoldásokat mutattak annak összehangolására, hogy az oktatási területek (szemináriumi termek, nagyelőadók, közösségi terek) és a kutatás terei (laboratóriumok, izolálható lépcsőházak, zsilipek és felvonók, vizsgálók és teszttermek) egymással összhangban, építészeti megoldásokkal egymás mellé fűzve valósulhassanak meg.

Néhány érdekesség a pécsi kampuszról:

 • Az intézeti működést a földszinten és az első emeleten elhelyezett speciális oktatási terek támogatják modern felszereltségű hallgatói gyakorlatos laborokkal és egyéb oktatási terekkel (300 fős nagyelőadók, 130 fős kiselőadók, oktatási termek).
 • Az új épületszárnyban találhatók az úgynevezett Core Facility terek, melyek az orvosi kutatások legmagasabb szintű követelményeinek felelnek meg és speciális jellemzőkkel bírnak. Ez a terület a „labor a laboron belül” elv szerint valósult meg, az épület közepén helyezkedik el és az intézetek közösen használják.
 • Különleges kihívást jelentett a TSPC szakembereinek az Imaging laborsor kialakítása, amely az itt elhelyezett szuperérzékeny optikai eszközök miatt boxonként külön szabályozható légtechnikai és világítási rendszerrel ellátott azért, hogy fénytől elzárt, fotonizolált területen biztosíthassa a teljes pormentességet.
 • A molekuláris biológialabor területe izoláltan, zsilipelő beléptető rendszerrel működtetett. A teljes labortérben a légtechnikai berendezésnek képesnek kell lenni kiszűrni a DNS és RNS szennyeződéseket. Különleges feladat volt a hőmérséklet, illetve a páratartalom szabályozásának megoldása is.
 • Az épületben meg kellett oldani az élőállatok és vegyszerek függőleges irányú mozgatását a központi tárolók és az állatház, valamint a laborszintek között, az egyéb közlekedő terektől izoláltan, melyre egy külön csak ezt a célt szolgáló liftcsoport került kiépítésre.

A Pécsi Tudományegyetem ÁOK új épülettömbjéről a TSPC videót is készített:

Fotó: Hlinka Zsolt a TSPC Csoport részére.

Stáblista

 • Felelős tervező: Kádár Mihály – TSPC Mérnökiroda Kft.
 • Építész tervező: Kisgergely Csaba – TSPC Kft., Sebestyén Péter – Másfél Építész Stúdió Kft.
 • Tartószerkezeti tervező: Richter László – Richter Mérnöki Iroda Kft.
 • Épületgépészeti tervező: Dr. Schultz Andrea – TOP KVALITAS Kft.
 • Kert- és tájépítészet: Hencz Helga – Kertművek Kft.
 • Út- és forgalomtechnikai tervezés: Geri Péter – TSPC Kft.
 • Orvostechnológiai tervezés: Gorzó Csaba – CG-Conto Bt.
 • Megrendelő: Pécsi Tudományegyetem
 • Kivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások