sebesp | 2016.03.07
A világhírű magyar építész által tervezett, eredetileg a The Whitney Museum of American Art múzeumnak otthont adó épületet tíz nap múlva The Met Breuer néven nyitják meg újra.

A Madison sugárút és a 75. utca sarkán 1966-ban készült el a The Whitney Museum of American Art. 2014-ben a névadó múzeum Renzo Piano tervei alapján készült új épületbe költözött, de a Breuer Marcel által jegyzett modernista remekművet hamarosan birtokba veszi a The Metropolitan Museum of Art (The Met). Az épület a huszadik és huszonegyedik századi művészet otthona lesz, tervezője előtt tisztelegve The Met Breuer néven.

A felújítási munkákban nagy tapasztalattal rendelkező New York-i Beyer Blinder Belle Architects & Planners építésziroda készítette az átalakítás terveit. Korábban az Empire State Building és a Grand Central Terminal pályaudvar rekonstrukciós munkáin is dolgoztak.

"Az volt a legfontosabb cél, hogy úgy fogjunk a felújításnak, mintha maga Breuer Marcel tenné, gondosan megóvva a sok évtizedes anyagok autentikus patináját, és támpotot adva a látogatóknak ahhoz, hogy értékelni tudják az épület történeti rétegeit." nyilatkozták a Beyer Blinder Belle munkatársai. "Arra összpontosítottunk, hogy a megvédjük az épület meglévő értékeit."

A munkálatok során gondosan megtisztították az elkoszolódott részeket és kijavították a sérüléseket. A padlóburkolatokat felújították, a fa és acél lépcsőkorlátokat kiegészítették a mai előírásoknak megfelelően és a világítótesteket LED-re cserélték.

A Met vezetőinek az a célja, hogy a múlt század New York-i építészetének e jelentős elemébe új életet leheljenek, minden eddiginél jobban bevonva a metropolisz kultúrális szövetébe.

Breuer Marcel 1902-ben született Pécsett, a bécsi Művészeti Akadémián tanult majd Walter Gropius tanítványa lett. Németországban és Nagy-Britanniában dolgozott, Dessauban egyike a Bauhaus iskola alapító mestereinek, majd 1935-ben visszatért Magyarországra. A Mérnöki Kamara több nyertes pályamunkája ellenére sem vette fel a tagjai közé származása és politikai nézetei miatt, így újra külföldre távozott. Tanított a Harvardon, sikeres irodát vitt New Yorkban, ahol 1981-ben hunyt el.

Képek forrása: MetMuseum.org

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások