sebesp | 2015.02.23
Bár a ritkaságszámba menő autóknak talán nem éppen a csigatempó a legjellemzőbb tulajdonsága, a dán építész mégis egy csigaház formájú házról álmodott.

A dániai Ålborg dombjain megépítendő családi otthon lényegében egy terepvonalakat követő, ívben húzott cső. Téglalap metszetű, egyszerű tömege átmenet nélkül foglalja magában a tulajdonos lakótereit és az autógyűjteményének otthont adó látványgarázst.

A 750 négyzetméteres villa formája a kocsibehajtó lendületét követi. Az épület üvegezett garázzsal indul, végigvezet a garázson, majd a terep emelkedésével egy mozi következik, végül a nappali, mintegy visszatekeredve a kiindulóponthoz. Bjarke Ingels csapatának terve fedett teraszban végződik kilátással a környező tájra.

"A megrendelő autók iránt tanusított érdeklődése jelentős szerepet játszik a A Villa Gug esetében, s ez az igény sokat követel a ház területéből. Ahelyett, hogy a járgányokat a pincébe rejtenénk, egy garázsból lakássá transzformálódó házat képzeltünk el. (...) Egy családi ház tervezése olyan, mintha a család építészeti portréját festenénk meg: a szükségletek, kívánságok, álmok keretbe foglalása. Röviden az életé, amit a család élni akar" - nyilatkozott a tervező.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások