sebesp | 2015.10.18
A Budapest belvárosában található, műemléki felújításban újjászületett környezettudatos irodaház, az Eiffel Palace nyerte el a fenntartható építés egyik legrangosabb elismerését, a WorldGBC Europe Leadership in Green Building Awards 2015 díjat.

A Veronai Greenbuild Euromed konferencián 2015. október 15-én este jelentették be a fenntartható építés egyik legrangosabb európai seregszemléjének eredményét, ami hatalmas magyar sikert hozott: "Épület" kategóriában az Eiffel Palace irodaház hozta el a pálmát. A kétévente odaítélt elismerés célja a kontinens legelőremutatóbb, leginkább környezettudatos létesítményeinek reflektorfénybe állítása, az iránymutató példák, jó gyakorlatok minél szélesebb körben való megismertetése. A hazai környezettudatos projektek a két évvel ezelőtti megmérettetésen is szépen szerepeltek, a mostani azonban minden képzeletet felülmúló eredmény, hiszen a (Közép-Kelet Európában elsőként) kettős minősítéssel rendelkező Eiffel Palace irodaház rendkívül erős mezőnyben végzett az élen.

A WorldGBC ERN Leadership Award díját két másik kategóriában is kiadták: "Vállalatok" kategóriában a svéd Castellum AB, míg a "Közszféra kezdeményezései" terén a Brit és Walesi Energiahatékonysági Szabályzat 2015 (Private Rental Sector Regulations Team, Department of Energy and Climate Change) lett az aranyérmes.

„Rendkívül magas színvonalú volt az idei mezőny” – emelte ki Dr. Christine Lemaitre, a World Green Building Council világszervezet Európai Régiós Hálózatának elnöke. „A zöldépítés Európában egyre inkább reflektorfénybe kerül. Ahogy pedig a piac egyre jobban elmozdul ebbe az irányba, nagyon fontos, hogy bemutassunk olyan inspiráló példákat, ami másoknak is lendületet adhat és tanulságul szolgálhat. A 2015-ös mezőny díjazottjai pedig mind-mind kiemelkedő példái a fenntartható építésnek.”


Az Eiffel Palace

Az Eiffel Palace irodaház Budapest belvárosában található, és nagyszerű példája a fenntarthatóságot szem előtt tartó műemléki felújításnak. A projekt a várostervezés, a környezettudatos innováció és a kiemelkedő színvonalú kivitelezés szempontjából is példaértékű. A régi pompájához méltó módon felújított 120 éves épület környezettudatos irodaházzá alakult. Az eredetileg Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján 1894-ben épült néhai Pesti Hírlap székház, majd Zrínyi Nyomda újjászületése után 2013-ban nyitotta meg újra kapuit. Az átalakítás során a homlokzat Baliga Kornél építész, tervezőművész által rekonstruált korabeli tervek alapján nyerte vissza eredeti fényét, a legkorszerűbb technológiai és fenntarthatósági követelményeket is kielégítő építészeti megoldások pedig Gelesz András Ybl-díjas építész tervezőnek köszönhetők.

Az épület Közép-Kelet Európában egyedülálló módon kettős környezettudatos minősítéssel rendelkezik, a LEED „Arany”, illetve a BREEAM „Nagyon jó” fokozatú elismerésével. Mindez olyan tudatos technológiai megoldásoknak köszönhető, mint a rendkívül hatékony energia- és vízfelhasználás, a napkollektorok és napelemek alkalmazása, az esővíz-hasznosítás, a beépített víztakarékos csapok, a jelenlét-érzékelős világítás, az energiatakarékos LED-izzók, a programozható liftek vagy a zöld tetőteraszok. Az épület ötszintes mélygarázsában kerékpártárolók is helyet kaptak, a hozzájuk kapcsolódó öltözőkkel és zuhanyzókkal, és itt találhatók az elektromosautó-töltők is. Az átriumban látható zöldfal a növények megnyugtató, természetes atmoszféráját csempészi be a belvárosi épületbe.

A ház felújításakor fontos szempont volt a megőrzés, hiszen történeti épületről van szó. Ennek jegyében újjászületve kerültek vissza eredeti helyükre a belső udvar öntöttvas elemei és megmaradt a díszes főlépcső is, a homlokzat pedig sok évtizedes pusztulás után visszanyerte eredeti szépségét. A nyomdapalota múltja előtt való tisztelgésként az előcsarnokban régi nyomdagépek és a nyomdászat egyéb relikviái kaptak helyet.

Kovács Attila, MRICS, a fejlesztő Horizon Development ügyvezető partnere az elismerés kapcsán kifejtette: „A WorldGBC Leadership Award mind közül a legrangosabb eddig elnyert díjaink sorában, és méltatják a jövőtudatos és egyben energiatakarékos fenntartható épületek fejlesztésére irányuló folyamatos törekvésünket. Az Eiffel Palace 120 éves történetével, innovatív technológiai megoldásaival és kettős környezettudatos minősítésével egyedülálló az európai irodaházak rangos portfóliójában.”

Forrás: Greenfo.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások