hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ebuild

Az elmúlt évek leggyengébb számait hozták az induló építőipari projektek

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2019. IV. negyedév


buildecon | 2020.02.25

2019 utolsó negyedéve ismét jelentős visszaesést hozott az építőipari aktivitásban, mindössze 424 milliárd forintot tett ki a megkezdett kivitelezési munkák összértéke – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Az év egészét nézve is jóval kisebb összegben kezdődtek meg munkák a szektorban, 2018-hoz képest a visszaesés 21%-os volt, de még a 2017-es évhez képest is -11%-os volt az eltérés mértéke. 2019-ben összesen kevesebb, mint 2200 milliárd forintot tett ki az építőipari Aktivitás-Kezdés, az egy évvel korábbi közel 2790 milliárddal szemben. (1. ábra)

A magasépítési aktivitás csökkent

2019 negyedik negyedévében a magasépítési szektorban az előző negyedévnél kisebb összegben indultak el építési munkák, az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint, az összegük 311 milliárd forintot tett ki. Összességében a tavalyi évben így a magasépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés 1364 milliárd forint volt - lényegesen kevesebb, mint a 2018-as érték (15%-os csökkenés). De az ibuild.info építési projektadatbázis alapján számolt összeg még 2017-ben is meghaladta a 2019-est.

A magasépítéseket jellemző visszaesésben a romló nem lakáscélú magasépítési és társasház-építési számok egyaránt szerepet játszottak. A társasházi projektek esetében már az elmúlt negyedévekben is megfigyelhető volt a kivitelezési összegek csökkenése, és a tendencia az év utolsó három hónapjában is folytatódott. A nem lakáscélú magasépítések esetében az Aktivitás-Kezdés visszaesése jóval szerényebb volt. 2019 utolsó negyedévében elindult például több szálloda és irodaház építése mellett a Szegedi Kézilabda Csarnok kivitelezése, a nagykanizsai multifunkciós sport és rendezvénycsarnok első ütemének építése, az M3 Business Center A és B épületének energetikai korszerűsítése és belsőépítészeti átalakítása, valamint a Hungexpo megújítása.

Nagyon gyengére sikerült 2019 4. negyedéve a mélyépítéseknél

Bár 2019 áprilisa és szeptembere között jelentős összegben indultak meg építkezések a mélyépítési szektorban az utolsó három hónap lényeges visszaesést hozott a számokban, mindössze 113 milliárd forintot tett ki az Aktivités-Kezdés, mely 2016 utolsó negyedéve óta a legalacsonyabb értéket jelentette, és szinte csak harmada volt a harmadik negyedéves összegnek. Az évet így összességében számottevő visszaeséssel zárta a hazai mélyépítési szektor: 30 százalékkal indult el kevesebb kivitelezés 2019-ben, mint 2018-ban. A 2017-es értékhez képest pedig 22%-os volt a csökkenés mértéke. Hozzá kell azonban tenni, hogy a 2019-es Aktivitás-Kezdés ráta (835 Mrd Ft) a szektorban nem számított extrém alacsonynak, a 2017-2018-as évek tekinthetőek inkább kiugróan magas értéknek.

A mélyépítéseken belül a 2017-eshez 2018-ashoz képest elsősorban az út- és vasútépítések esetében indult lényegesen kevesebb kivitelezési projekt, 2019-ben 432 milliárd forint összegben. De ez főként a vasútépítési beruházások Aktivitás-Kezdésében tapasztalható számottevő visszaesésnek volt köszönhető, mindössze 48 milliárd forint értékben léptek építési fázisba beruházások. Az útépítési Aktivitás-Kezdés 384 milliárd forintos összege jóval kisebb eltérést mutatott a 2017-2018-as időszakhoz képest, az előző éveket jellemző összegeket pedig meghaladta.  

A mélyépítések visszaesését mutatja, hogy a 2019 utolsó negyedévében indult legnagyobb projektek közé alig került be ebbe a szektorba tartozó. Például a Déli összekötő vasúti Duna-híd kivitelezése kezdődött meg 2019 novemberében.

Ismét Közép-Magyarország az élen

A július és szeptember közötti időszakhoz hasonlóan 2019 negyedik negyedévében a korábbi évekhez képest ismét kevesebb beruházás kivitelezése kezdődött meg Kelet-Magyarországon, mely ellensúlyozta az első félév kiugró részesedési arányszámait a terület esetében. 2019-ben így végül a megkezdett építési munkák összegének 36 százaléka koncentrálódott az ország keleti felére.

Közép-Magyarország esetében a tavalyi évben pont az ellenkező folyamat játszódott le, míg az első félévben a relatív részesedése az Aktivitás-Kezdésből elmaradt a korábbi éveket jellemzőtől, az év második felében már jelentősen meghaladta azt, 2019 októbere és decembere között már az új építkezések összegének több mint a fele ide kapcsolódott, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. (2. ábra)

A Jelentés megrendelése: ebi@ibuild.info

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások