hír belsőépítészet Egyesült Államok Trump

Az elnök otthona: Ízlések és pofonok


sebesp | 2016.11.10
Donald Trump eddigi ingatlanai közül talán a Fehér Ház megszerzésébe fektetett a legtöbb energiát, pedig szinte eltörpülni látszik a többiek között. Akár szűkösnek is érezheti majd a washingtoni lakot, de ez aligha akadályozza meg abban, hogy otthonossá varázsolja, természetesen saját ízlésének megfelelően.

Trump gyermekkorát egy 23 szobás házban töltötte Queensben, melyet  a Jamaica Estate lakóparkkal együtt, annak egyik ingatlanaként még az apja épített.

A nyolcvanas években apjától átvett cége révén sok milliós vagyon felett rendelkező Trump fillérekért több New York-i ingatlant vásárolt fel, amelyeket jelentős haszonnal adott tovább a piaci viszonyok kedvezőbbre fordulása után. Építkezésekbe is belefogott, mint például az Ötödik sugárúton álló Trump Towerébe. A 68 emeletes épület három felső szintjét birtokolja a család. A lakosztály XIV. Lajost is meghazudtoló pazar stílusban készült berendezése a neves belsőépítész, Angelo Donghia nevét dicséri.

A Central Park közelében található az 1930-as Barbizon Plaza Hotel, melyet 1981-ben szerzett meg Trump, hogy benne luxuslakásokat alakítson ki. A 38 emeletes, Trump Parcban lévő lakásokért havonta százezer zöldhasú bankjeggyel kell fizetni, noha belsőépítészeti stílusa kifejezetten visszafogottnak tekinthető.

Trumpék 1982-ben a connecticuti Greenwhich-ben négymillió dollárért vásároltak egy birtokot, az Indian Harbort. A majdnem 1900 négyzetméteres villában nyolc háló és 11 fürdőszoba található, tartozik hozzá egy 370 négyzetméteres vendégház is – a tengerparti ingatlant két éve 54 millió dollárért dobták piacra, ma már csak 45 milliót kérnek érte. Trumpék a nyolcvanas évek elején saját ízlésük alapján – és Donald Manhattanben akkor épülő Plaza Hoteljéhez hasonló stílusban – alakították át a villát. A fényűzés itt már nagyobb szerepet kapott, mint a jó ízlés.

1985-ben Floridában 10 millió dollárért vásárolta meg a Mar-a-Lagót, melynek értékét ma 300 millióra teszik. A Palm Beach-i rezidencia 126 szobájával nem csupán családi hétvégékre kiváló, de nagyobb események rendezésére is – Trump harmadik gyermeke, Eric itt tartotta 2014-ben az esküvőjét.

Stílusa alapján a Mar-a-Lagót is inkább képzelnénk el egy francia kastély giccses másolatának, mint egy floridai birtoknak. Az 1927-ben épült, 22 ezer négyzetméteres ingatlant persze eleve fényűzésre szánta első tulajdonosa, Marjorie Post. Ő 1973-ban bekövetkezett halálakor az amerikai kormányra hagyta a komplexumot, hogy téli pihenőhelyként használják az elnökök, ám a Fehér Ház túlságosan drágának találta a fenntartását.

Trumpék másik szerzeménye a Plaza Hotel volt, amelyet a nyolcvanas években burjánzó stílusban újítottak fel. A Central Parknál található luxusszálló a Reszkessetek betörők második részéből is ismerős lehet, ebben maga Trump igazítja el az eltévedt főhőst.

A kilencvenes évek első felének nehézségei után Trump újult erővel kezdett az ingatlanvásárlásba. Az 1996-ban 7,5 millió dollárért megszerzett West Chester-i kúriát nyári pihenőhelynek szánta, de parkjában kedvenc sportjának, a golfnak is áldozni kívánt. A golfpálya építésére vonatkozó terveit végül nem sikerült megvalósítania, viszont 14 lakásra bontotta szét az 1919-ben épült pennsylvaniai épületet, amely korábban H.J. Heinz ketchup császárának tulajdona is volt. A ma is Trumpék birtokában lévő Seven Springs birtok értékét majdnem 300 millió dollárra becsülik.

A szintén Central Park közeli Trump Park Avenue-n él Trump lánya, Ivanka, de az apa magának is megtartott itt néhány lakást. Az 1929-ben szállodának épült 35 emeletes ingatlant Trump 120 lakásos házzá alakíttatta át. A megválasztott elnök egyik, a teljes 24. emeletet betöltő, 580 négyzetméteres lakását 2015-ben 21 millió dollárért értékesítette.

A tavaly eladott ingatlan egészen konszolidáltnak tűnik Trump stílusához képest – legalábbis a hirdetésben használt képek alapján. Az uralkodó szín a fehér, a klasszikus és a modern berendezési tárgyak pedig kellemes harmóniában vannak benne. Erre magyarázat lehet, hogy Trump sosem lakott itt – legalábbis a Wall Street Journal szerint.

A sorban ott tt van még Rodeo Drive Beverly Hillsben, a Maison de L'Amitie, Palm Beach-en, Floridában és egy komplett borászat, a Trump Wineyard Virginiában. Ezek után biztosan furcsa és vélhetően unalmas lesz a Fehér Házba hazamenni, így a belsőépítészek és lakberendezők kitehetnek magukért, hogy igazán otthon érezze majd magát itt Donald Trump és családja.


Forrás: HVG.hu / Forbes.com
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások