sebesp | 2021.05.07

Hollandiában elkészült az a kavics alakú betonépület, mely előhírnöke lehet a technológia jövőbeni szélesebb körű elterjedésének.

Az Eindhoven külvárosában található egyszintes ház a Project Milestone névre keresztelt, öt épületből álló, 3D nyomtatási rendszerrel megvalósított épületegyüttes részeként épült, és ezt tekintik az első európai 3D nyomtatott otthonnak, amelyben valóban élnek.

A projektet 2018-ban jelentették be azzal a szándékkal, hogy megépítsék a világ első 3D-nyomtatott házait, amelyeket bérbe adnak. Április 30-án Elize Lutz és Harrie Dekkers holland házaspár megkapta otthonának kulcsait a Project Milestone-ban.

Az első bérlők mesébe illőnek látják új otthonukat, ugyanakkor bunkerszerű formája miatt biztonságban is érzik magukat benne.

Az otthont Houben & Van Mierlo holland építészek tervezték, és egy szikla alakja ihlette. Ívelt, lejtős külső falakkal rendelkezik, és egymásra rakott betonrétegeken keresztül 24 egyedi elemből tevődik össze. Az elemeket a közeli 3D nyomda telephelyén nyomtatták ki, és a felállítására kiszemelt telekre szállították, egy alapra rögzítették, tetővel, ablakokkal és ajtókkal látták el.

A projektnél alkalmazott betonhabarcsot az építőipari vállalat fejlesztette ki, és segített a nyomtatási technológia fejlesztésében is.

Belül az otthon egymásra rakott betonfalait szabadon hagyták, hogy látható maradjon a rétegzett textúrája. A padlótól a mennyezetig érő ablakok megszakítják a betonrétegeket, és a vastag falakba illeszkednek.

A 94 m2-es házhoz nyitott terű konyha-étkező-nappali tartozik, amely az alapterület felét foglalja el, míg az otthon többi részében egy nagy, kétszemélyes hálószoba, valamint fürdőszoba található.

A Project Milestone az Eindhoveni Műszaki Egyetem és számos építőipari szakember együttműködésében jött létre, és azzal a céllal készült, hogy a 3D nyomtatású otthonok gyártásának bővítése érdekében tanuljanak belőle. Öt 3D nyomtatású házat építenek a projekt keretében, és mindegyik egyre bonyolultabbá válik a különféle nyomtatási technikák, illetve az emelet hozzáadása révén.

A technológia előnye a gyorsaság mellett a veszteségmentes építés, amivel versenyképes alternatívát jelenthet a jövőben.

Forrás: 3D Printed House

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások