sebesp | 2021.02.11

Chile tengerpartján, a parti sziklákat verdeső hullámoktól néhány méterre épült az építész otthona, az égetett fenyőbe burkolt modernista villa.

Pablo Saric és Cristian Winckler építészek tervei alapján épült a chilei Huentelauquén városában a Casa SS, mindössze 85 méterre a sziklák és a Csendes-óceán találkozásától. A házba Pablo Saric és fiatal családja költözött.

A ház alaprajzát az óceánra néző szobák egyetlen sorozataként rendezték el, mindkét végén hálószobákkal, amelyek a központi nappali helyet fogják közre. Míg az óceánra néző oldalon padlótól a mennyezetig érő ablakok találhatók, a ház többi külső fala tömör fából készült, minimális nyílásokkal, hogy csökkentse az épület által kibocsájtott fényszennyezés mértékét. Olyan távoli, elhagyott helyen található, hogy nincs utcai világítás, amely megzavarná a csillagos éjszakai égbolt látványát.

Hátul egy védett homokos udvart kerít körbe a fekete fa deszkázat, amely védett napcsapdát biztosít. a ház lakóinak. Az oldalfalak kinyúlnak előre a tenger felé, hogy védjék a padlótól a mennyezetig érő üvegezés előtti teraszt. A tolóajtók a szobákat a terasz felé nyitják, az étkező pedig a hátsó patióra is kinyitható, ami az esti napsütésben jelent védett zugot.

A védett teraszok lehetővé teszik a ház használatának kiterjesztését olyan alkalmi helyzetekre, mint például, amikor a vendégek gyermekekkel jönnek, és sátrakat állítanak, vagy csendben pihenhetnek egy függőágyon, esetleg pingpongoznak anélkül, hogy a szél elfújja a labdát.

A központi udvar egy olyan hely, amely több tevékenységet is lehetővé tesz. A gyerekek játékra használják, és belülről figyelhetik őket a szülők, lévén zárt tér nagyon biztonságos.

A Casa SS szándékosan visszafogott, matt fekete fa külsejével és minimalista fehér belső térrel rendelkezik. Ezeket kombinálták fekete festett díszítéssel, például a kandalló és az étkező székek esetében.

A ház beton alapon helyezkedik el, a talajszintből kiemelés nélkül, a belmagasság mindössze 2,3 méter, hogy megvédje a széltől és minimálisan zavarja a környező táj látványát. A ház előre gyártott moduljait 167 mérföldnyire, Santiagóban gyártották, mielőtt azokat a helyszínre vitték és daruval helyükre emelték.

Forrás: Dezeen
Képek: Cristóbal Palma

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások