sebesp | 2021.01.28

Eric Logan eredetileg 1997-ben építette családjának az otthont, a helyi terv-felülvizsgálati bizottság megszorításait figyelembe véve. Amint a bizottság megfiatalodott, újra elővette az eredeti koncepciót.

Az LB Architects társalapítója, Eric Logan saját tervezésű otthonát újította fel a wyomingi Jackson-ban, hidegen hengerelt acél nyeregtetővel és új konyhával.

Hosszú, oromfalas, nyeregtetős formája a Sziklás-hegység árnyékában meghúzódó szénatárolók építészetét visszhangozza. A házat eredetileg is fémtetővel tervezte, azonban ezt a javaslatot a háztulajdonosok egyesületének terv-felülvizsgálati bizottsága egyhangúlag elutasította, ezzel arra kényszerítették, hogy bitumenes zsindellyel fedje az épületet. Amikor eljött a tetőfedés cseréjének ideje, és a bizottság demográfiai összetétele is megváltozott, végre jóváhagyást nyert az eredetileg tervezett változat.

Az új tető hullámos, hidegen hengerelt acéllemezből készül, amely természetesen illeszkedő vöröses árnyalatú. Széles eresztúlnyúlások védik a házat a nap és a hó ellen.

Amikor az épületet két évtizeddel ezelőtt építették, szűkös költségvetéssel készült, mindössze négy hónap alatt valósult meg. Konyhája elhasználódott, ezért Logan ezúttal robusztusabb anyagok felhasználásával újította fel a helyiséget. A felújítás során alkalmazott fekete acél és fehér lakk felületek teszik teljessé a frissítést.

A fekete acél a ház eredeti anyagpalettáját egészíti ki, amely olajozott betonpadlót és olajozott masonit (farostlemez) táblákból falburkolatot tartalmaz.

Logan emellett újrafestette a ház külsejét, és a felújítás részeként új burkolatokat készített.

A lakóterületek padlótól a mennyezetig futó üvegezése a Teton-hegységre nyújt kilátást. Négy terasz kapcsolódik a házhoz, egy a ház minden oldalán. A Sziklás-hegység időjárása labilis, nagyon változékony, néha jól esik a napsütés, máskor pedig árnyékot, menedéket keresnek a ház lakói a tűző nap elől, így a több terasz különböző magasságokban elhelyezve több lehetőséget kínál. A legnagyobb teraszt félig fedi a ház teteje, amely vékony oszlopokkal alátámasztva méterekkel túlnyúlik.

Az egyéb kiegészítések között szerepel egy corten acéllemezzel burkolt vendégház és egy garázs, ahol a tulajdonos autó-, motorkerékpár- és bakelitlemez-gyűjteményét tárolja.

Forrás: dezeen.com, képek: Kevin Scott

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások