sebesp | 2020.02.21

A turistairoda új épülete szárnyaló betonszoborként vette ölelésébe az észak-olaszországi kisváros központjában álló öreg fát.

A turisztikai információs iroda a Modus építésziroda tervei alapján készült az észak-olaszországi Bressanone városában. Éppen a történelmi központ mellett helyezkedik el az épület, mely a 2016-ban kiírt nemzetközi pályázat első díjas terve volt. A szokatlan, szobrászin megformált vasbeton szerkezet egy meglévő fa körül helyezkedik el, mintaha szárnyait kitárva ölelné. Erről kapta nevét is: Treehugger, ”Fát ölelő”.

Az új turisztikai irodát úgy tervezték, hogy szinte elemelkedik a földtől, a könnyedség érzetét kelti összhangban a hely meglévő épületeivel, amelyeket karcsú oszlopok, mély loggiák és finom túlnyúlások jellemeznek. Amint a név utal rá, a pavilon célja, hogy körbekígyózzon a telek közepén lévő hatalmas fa körül, elválaszthatatlan kapcsolatot teremtve a természet és az épített forma között. E kötődésnek további megerősítése a betonkéreg felületének durván szemcsézett kivitele, mely kevésbé rideg megjelenést nyújt az épületnek.

A tömegét „lábujjhegyre” emelve az épület felszabadítja a térszintet, hogy közösségi helyként adja vissza a városnak. Ez az újonnan kialakított nyilvános tér nemcsak a város gyalogos zónájába való belépés alakításában nyert katalizáló szerepet, hanem vizuálisan is összekapcsolta a püspöki palotát a város peremével, hogy emlékezetesebb arculatot hozzon létre a város számára.

Képek forrása: modusarchitects.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások