sebesp | 2023.10.20

A fogadóirodák jóslata bevált, a londoni nyugdíjasotthon nappali foglalkoztatója kapta a legjobb brit épületnek járó kitüntetést.

A Morden College-t egy 17. századi gazdag kereskedő, John Morden hozta létre, hogy otthont adjon a nyomorgó tengerészeknek. Számos avult adottságával együtt a mai napig egy idős, fizikai és anyagi problémákkal küzdő közösséget szolgál ki. 

A csodálatos, Christopher Wren ihlette négyszöges elrendezés szállással, kápolnával és a régi étkezővel, akadálymentesnek aligha nevezhető ajtókkal és furcsa lépcsőjével több szempontból sem felelne meg a mai előírásoknak, de a kolostor udvarának körülbelül 30 lakosa így is eltengeti benne hétköznapjait. A Morden College egy 300 fős közösség két helyszínen; mindannyian anyagi értelemben rászorulók, ennek ellenére a legteljesebb életet élik.

A brit Mae Architects tervei alapján nemrégiben elkészült, 900 négyzetméteres John Morden Center még jobban megkönnyíti ezt az életet, a Morden College új közösségi szíveként működik, amely a a terület egy poros szegletéből nőtt ki. Olyan teret akartak létrehozni, amely használóit hozzásegíti,  hogy újragondolják, jobbá tegyék napjaikat. Olyan helyet képzeltek el, amely gyönyörű és tapintható, egyben funkcionális és könnyen használható. 

A John Morden Center az öröm és az inspiráció helye – mondta a RIBA Stirling-díj zsűrijének elnöke, Ellen van Loon. „Érzékenyen és észrevétlenül integrálja az egészségügyi létesítményeket és a szociális tereket, merész és reményteli pédát mutatva az idősek egészségügyi és gondozási központjainak kialakításához.

Az épület kényelmet és meleget nyújt, átgondolt jellemzői megakadályozzák az elszigetelődést. Arra is jó példa, hogy az épületek önmagukban is terápiás hatásúak lehetnek, támogatják a gondozást, és az összetartozás érzését keltik. A nagyszerű építészet orientálja az embereket, hogy boldogulhassanak, és ez az épület példamutató ennek megvalósításában.

A keresztlaminált keretekből épült épület egy 300 lakosú nyugdíjas közösség kiegészítő épülete a délkelet-londoni Blackheathben. Magában foglal egészségügyi létesítményeket, beleértve orvosi és fizioterápiás szobákat, valamint egy kávézót, művészeti stúdiókat és egy 100 férőhelyes rendezvénytermet. Az épület egyik legfontosabb célja az volt, hogy olyan tereket hozzon létre, amelyek elősegítik a magány elleni küzdelemben a közösségi légkör kialakítását.

"A magány és az elszigeteltség kritikus probléma, különösen az idősek számára. A John Morden Központ eleganciája és hatékonysága magas mércét állít fel az egészségesebb, boldogabb és függetlenebb életet támogató terek számára. Az építészetben rejlő pozitív potenciált szemlélteti az élénk és aktív közösségek megerősítésében." – méltatta Muyiwa Oki, a RIBA elnöke.

Az épület jól átgondolt terve minimalizálja az épület bolygónk kényes ökológiájára gyakorolt ​​hatását, miközben kihasználja a környező természet terápiás értékét. A Morden College víziójának és ambíciójának, és a Mae Architects kreativitásának és a köztük lévő példaértékű együttműködésnek a bizonyítéka.

Képek: architecture.com / Jim Stephenson

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások