hír exkluzív cikk eecfa

Az ukrán háború lehetséges hatásai a szlovén építési piacra

Az EECFA szlovén kutatójának elemzése


buildecon | 2022.04.06

Dr. Ales Pustovrh, az EECFA szlovén kutatója szerint az ukrán háború alakulása a szlovén építési piacra is hatással lesz a közeljövőben, bár a szlovén gazdaság közvetlenül csak kismértékben függ az orosz és ukrán piacoktól.

Az ukrán háború szlovén építési piacra gyakorolt hatásvizsgálata során figyelembe kell vennünk a járvány miatt kialakult bizonytalan helyzetet. Az építőanyag-gyártók már az ukrán háború kitörése előtt csökkentették kapacitásaikat. Vagy amiatt, mert az országok lezárásából logisztikai problémák adódtak, vagy amiatt, mert csökkent a kereslet. Ahogy a járvány utolsó hulláma véget ért, a kínálat nem tudott lépést tartani a magas kereslettel, és az építőanyagárak emelkedni kezdtek. A statisztika azt mutatja, hogy Szlovéniában az építőanyagárak 2021 3. negyedévében ötödével emelkedtek 2020 3. negyedévéhez képest. A befejezett építkezések értékének implicit deflátora (mely az építőiparban az árakat méri) meghaladta a 14%-ot, mely 20 éve a legmagasabb érték. Ezen túlmenően a növekvő energiaárak járultak hozzá leginkább az építési költségek általános növekedéséhez. 2022 február végén az éves infláció Szlovéniában 7% volt.

A magas infláció ellenére Szlovéniában nőtt az építési piac teljesítménye. Az építőipari tevékenység 2021-es fokozatos visszaesését követően 2022 elején ismét emelkedett az építési munkák értéke. Az építőipari cégeknek 2021-ben 5,8%-kal kevesebb munkájuk volt, elsősorban a nem lakáscélú projektek számának csökkenése miatt. Ennek ellenére idén januárban az összes építőipari alágazat közül a nem lakásépítés nőtt leginkább. 2021 végén-2022 elején a lakásépítésben is magas aktivitást lehetett tapasztalni. A lakásépítés teljesítménye továbbra is magas, de még mindig elmarad a kereslettől, mely a lakóingatlanok árának gyors emelkedését okozza. Nominálisan az árak 2021 végén 26%-kal voltak magasabbak a 2008-as átlagnál, és 2021 utolsó negyedévében tovább gyorsult a lakóingatlanárak növekedése. A mélyépítés teljesítménye is nőtt az állami beruházások miatt, mint például a Port Koper felé vezető második vasútvonal, a közúti összeköttetés a harmadik fejlesztési tengelyhez, a vasútvonalak korszerűsítése, az állami utak és kerékpárutak felújítása, a villamosenergia hálózat kiépítése és felújítása; illetve a nagyberuházások a vízellátási infrastruktúrába. Az állam egészségügyi projekteket is tervez. Mivel 2022 választási év, az állami kiadások növekedésére számítani lehetett, de ez a növekedés a legoptimistább várakozásokat is felülmúlta.

Az építőipari tevékenység 2022-ben és azt követően nagymértékben függ majd az ukrán háborúval kapcsolatos események alakulásától. Bár a szlovén gazdaság közvetlen függése az orosz és az ukrán piacoktól viszonylag csekély, a háború erős hatással lehet a szlovén inflációra, a globális pénzügyi piacokra, a bizalomra és az ellátási lánc működésére. Illetve, az orosz-ukrán háború tovább emeli a nyersanyagárakat is. Nemcsak a vas drágul, hanem a nikkel és az alumínium is, melyek ára rekordmagas. Az olaj és a földgáz ára is emelkedik, és ez a cement árát is emeli. Ukrajna jelentős agyagexportőr volt a csempegyártásában is, így arra számíthatunk, hogy az agyaghiány és az emelkedő energiaárak miatt a csempe ára is emelkedni fog. Az építőipari cégek az ilyen emeléseket át akarják majd hárítani az állami ajánlatkérők felé (beépített infláció), bár eddig csak részben jártak sikerrel. A következő hónapokban a szlovén kormány intézkedései csökkentik majd az energiaárakat, így az árak már valószínűleg nem haladják meg a februári szintet, de nem is fognak csökkenni. Az építőipar drágulását a munkaerőhiány is befolyásolja; a munkaerőpiacon továbbra is nagy a kereslettöbblet a szakképzett munkaerő kínálatához képest.


Írta: Dr. Ales Pustovrh, Bogatin-EECFA Slovenia

Magyar verzió: Falucskai Eszter, EECFA Central-Buildecon

Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, melynek alapítója a Buildecon. Az EECFA tanulmányok megvásárolhatóak a www.eecfa.com oldalon.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások