sebesp | 2011.11.11
A World Architecture Festival idei első díját a CLOUD 9 digitális forradalmat ígérő MEDIA-ICT elnevezésű projektje kapta.

A Michael Sorkin vezette zsűri, mely a világ legbefolyásosabb építészeiből állt 16 döntős közül választotta ki a kocka alakú épületet. Értékelésük szerint az épület számos ötletével mágnesként vonzza az embereket. Győzelméhez törekvéseinek léptéke és nehézségi foka mellett az is hozzá segítette, hogy a Barcelonában kibontakozó kortárs építészeti mozgalom szimbólumává vált.
Az épület nyolc emeletes, terepszint fölött 16.000m2 összterületű. Felső öt szintjét nagy cégek bérlik, a második és a harmadik emelet kisebb, feltörekvő cégek számára van fenntartva. Első emeletén a Cibernarium és egy előadóterem a város lakói számára ajánl programokat, míg a belső alátámasztás nélküli földszint nyilvános kiállító-rendezvénytérként működik fedett városi térként. Két pinceszintje 200 személygépkocsinak ad helyet összesen 7000 négyzetméteren.

„Már a nyilvános tervpályázat meghirdetésekor éreztük, hogy ez az épület teljes összhangban van ismereteinkkel. Módfelett érdekelt bennünket a digitális város, amely alapja az ICT (információ and kommunikáció technológia), ahol az ismeret – más szóval az ötlet és a hozzáadott érték a fontos, melynek középpontjában építészetünk és saját értékeink szinkronja áll. Ez a terv más munkákat követően született, melyben olyan koncepciókat valósítottunk meg, mint a digitális gyártási folyamat, felhő komputer, elégséges energia és elosztott intelligencia.” – mondják a Cloud 9 tervezői.
Barcelonában a 22@ egy kísérleti negyed hatékony, jól elosztott és könnyen hozzáférhető energia ellátással rendelkezik a Districlima hálózat részeként, melyben az új üzleti szempontok a meghatározók. Értékrendjük nem a természeti erőforrások – mint víz, olaj, gáz, cukor – hozzáférhetőségén alapul, és az ingatlanok ára sem meghatározó. Az ide települt cégek „SOFT” értékekkel rendelkeznek, mint például műsorszórási jog, szabadalmak, intelligencia, programozás és kölcsönhatás, így a negyed egy élő szellemi laboratóriumként működik. Ebben a közegben a Media-ICT sajátos építészetével olyan környezetet hozott létre, amelyben az épületet fizikai megvalósulása a szellemi értékekre vezethető vissza.

A digitális környezet nem a gravitációról, a tömegről vagy a szerkezetekről szól, hanem az összefüggésekről, kapcsolatokról, melyek rendszere feszített struktúrát hoz létre. Az épület felülről szerveződik, lefelé haladva transzparenssé, a gravitációt tagadóvá alakul, legalul szinte folyékony. Ennek köszönhetően hatása az utcaszintre minimális, az 1500m2-es terület mindössze 8%-a érintkezik a talajjal. A feszített kábel szerkezet az építési költség 40%-át tette ki, de ezzel elérték, hogy a földszinten nincsenek pillérek, így egy 36x40 méteres nyilvános szabad tér jöhetett létre. A Media-ICT szerkezete hálózatként működik, 18 különböző keresztmetszetű csőszelvény optimalizálja a teherelosztást és 120 féle csomóponti „virágfej” biztosítja a teherhordás komplexitást. Mindehhez szükség volt arra az építőipari háttérre, amely felkészült a digitális forradalomra.

Az épület az energia megtakarítás terén is példaértékű. A tiszta energiával üzemeltetett tömbhűtés 20, a fotovoltaikus tető 10, a dinamikus ETFE napszűrők 55, az intelligens szenzorok alkalmazása további 10% CO2 kibocsájtás-csökkentést eredményez, így összességében 95%-os megtakarításával közel nulla károsanyag kibocsájtást tudtak elérni. Enric Ruiz-Geli, a Cloud 9 vezető építésze a környezettudatossági forradalom követendő csírájának tartja jelentős díjjal elismert munkájukat.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások