sebesp | 2020.06.28

Santorini szigetén egykori lakások, istállók és pincék csoportját egészítették ki földbe vájt szobákkal és tetőre ültetett medencékkel, s így trendi szállodát hoztak létre.

A görög Kapsimalis Architects által tervezett Saint Hotel az Oia falu peremén lévő épületek között, egy tenger fölé emelkedő sziklán található. 

A meredek domboldalon elhelyezkedő épület szobáit földbe ásták, ezzel tudtak akadálytalan kilátást biztosítani a sziget vulkáni öblére a lépcsőzetesen egymás fölé helyezett lakrészekből. Mind a tizenhat szoba önálló teraszra nyílik, saját medencékkel és nyugágyakkal, világos fehér falakkal elválasztva. A szobákat, valamint a nagyobb, közös használatú medencét, az éttermet és az edzőtermet egy középen végigvezetett lépcsőre fűzték föl, ezzel biztosítva a privát és közös használatú helyek kapcsolatát. A szállodai szobák közül hat korábban is a helyszínen állt, felújított építményt foglal el, míg a fennmaradó helyiségeket mind újonnan tervezték.

Mivel az épületek a falu városi szövetének jelentős részét foglalják el, a Kapsimalis Architects szerette volna a projektet a terület hagyományos utcáival és építészeti formáival harmonizáló módon megépíteni, ám új anyagokat használtak.

Az alkalmazott technikák egységesek az új szállodakomplexumnak a régi városi szövetbe és a vulkáni tájba való integrálása szempontjából, beleértve az épület szerkezetét, a geometriai formákat, az emberi léptéket, az anyagok megválasztását, a textúrákat, a színt és a kortárs szálloda funkcionalitását.

Míg a barlangterek eredeti formáját megtartották az épületek jellegzetes fehér színével együtt, az új, terepszint fölé emelkedő falak a hagyományos helyi épületekhez képest geometrikusabbak, a spontán ívelő vonalak helyett karakteres kubista rajzolattal fejelik meg a teraszos hegyoldalt. 

A Saint Hotel szobáinak belső felületei megegyeznek a teljesen fehér külsővel, a barlangok falait és boltozatait sima fehér vakolat fedi, szigorúan egyszerű hátteret adva a minimális berendezéssel ellátott helyiségek számára.

Képek: Giorgos Sfakianakis / Kapsimalis Architects honlapja

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások