hír

Bau 2017 - gyorshírek a világ egyik vezető építőanyag-ipari vásáráról


Csépé | 2017.01.22
A kétévente megrendezett müncheni Bau a régió legnagyobb vására, számos német cég ekkorra időzíti újdonságainak bemutatását. Mik a trendek az európai piacon, mik a legérdekesebb újdonságok?

Mindenekelőtt kezdjük magával a kiállítással: kétségtelen tény, hogy a kisebb nemzeti kiállítások jelentősége csökken, míg a nagy nemzetközi vásárok egyre nemzetközibbek lesznek. Így például először fordul elő, hogy több mint 80.000 látogató jelent meg a bajor kiállításon, és 45 országból összesen 2120 kiállító prezentált. (Egy hetet a kiállításon töltve azért meg kell állapítani, hogy ez nem jelent kétezer standot, számos standon csoportos kiállítások vannak, illetve a statisztikába beleszámítják a cégek leányvállalatait is.) Idén először nyolc magyar kiállító is jelen volt (némelyik leányvállalatként), és magyar látogatókkal is könnyen összefuthattunk a kiállításon. De számoknál fontosabbak  a trendek. Mit lehet megfigyelni?

Bizonyára politikai okok is felfedezhetők a biztonsági igények növekedése mögött: számos cég mellbevágó grafikonokat is jónak látott kitenni a betörések növekedéséről. S úgy tűnik, a német piacon a biztonságtechnika, betörésvédelem erősen felfutott, szinte minden ablakos, redőnyös cég kiemelt helyen prezentálta megoldásait. Jó példa erre a Hörmann, ahol a német vásárlók a bejárati ajtó mellé garanciát is kapnak: olyan biztosak a technikájukban, hogy az ajtó mellé nemcsak cseregaranciát, de önálló kártérítést is adnak  ̶  a biztosítás mellé.

Szintén jellegzetes trend a termékek komplexitásának növekedése: a Schüco például már egészen komplett árnyékolástechnikát is kínál a korábbi években hihetetlenül erősre fejlesztett függönyfalai és más nyílászárói mellé, még a meglehetősen szabad formálású, térben megmozgatott homlokzatokat is tudja követni a Facid néven közreadott fix árnyékolórendszer. A felülete természetesen nyomtatható tetszőleges képpel, grafikával, amire sok más cégnél is találunk lehetőséget. A hasonló területen mozgó Wicona Wicline 115 AFS néven pedig 50 decibel hanggátlású, 0,80 W/(m²K) hőszigetelésű rendszert mutatott be. Szintén a komplexitás példája, hogy ledek lepik el a különböző szerkezeteket, legyenek azok homlokzatok, árnyékolók vagy nyílászárók, és számtalan lehetőség van napelemes változatok megvásárlására is a legkülönbözőbb termékekből. 
A komplexitás egyedi példája a Metabo szerszámtechnikai megoldása, mely akkumulátoros változatban nemcsak a megszokott csavarbehajtót kínálja, de a sarokcsiszolótól a porszívóig a legkülönbözőbb termékeket. Szerintük itt éveken belül teljesen eltűnnek a hosszabbítók, megkönnyítve, gyorsítva a munkát, hiszen ugyanazt az akkumulátort 80 féle termékhez használhatjuk.

Természetesen a hőszigetelés azért továbbra is fontos, bár itt már nehéz újat nyújtani, hiszen például tudhat egy garázsajtó 0,83-as U-értéket (a Hörmannál), de minek, ha a hozzáértők úgyis a termikus burkon kívülre tervezik a garázst? De erős újdonság azért a Schöck új, üvegszálas műanyag hőhídmegszakítója, mely könnyebb, könyebben mozgatható, beépíthető is. Másik kiemelhető megoldás a Hella nehezen besorolható Trav tokrendszere, mely felül a redőnytokot tartalmazza, alul az ablakpárkányt, s kettő között hőhídmentes ablakbeépítő-profilt, azaz komplett vaktokként fogadja az ablakot. Vagy ilyen egy kis cégtől a tetőhajlásszöget követő hőszigetelés-csatlakoztatás, az ESM-szelemen.

S végül természetesen számos esztétikai újdonság szerepel, például új homlokzatfelületek (különösen szép a Prefa Siding.X felülete, a már megjelent fekete színben, vagy a Reynobond új plasztikus felületei).

S végül az "okos anyagokról" egy - angol nyelvű - összeállítás:

 

 
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások