hír épületek Paulinyi & Partners Skanska

Bejártuk a Nordic Light Trio irodaházat

Sajtóbejárás keretében mutatták be a Paulinyi&Partners tervezte, közelmúltban megnyitott irodaházat


Ware-Nagy Orsolya | 2020.09.03

Szeptember 2-án délután a beruházó Skanska munkatársai kalauzolásában mutatták be a bérlők számára nemrégiben átadott, már működő épületet. A földszint + 7 emeletes irodaház a Váci útról nyíló mellékutcából közelíthető meg, a gazdagon zöldített belső udvar közparkként is működik.

A Skanska Magyarország befejezte a XIII. kerületben sikeresen működő Nordic Light irodakomplexum harmadik, egyben utolsó fázisát. A teljesen bérbeadott ingatlant már egy évvel a befejezése előtt megvásárolta a JR AMC, egy dél-koreai befektetési alap, legnagyobb bérlője a Roche Szolgáltató (Európa) Kft. A Nordic Light Trio fejlesztése során a fenntarthatóság, a dizájn, a digitalizálás és a kényelem korszerű megoldásait alkalmazták. Az épületet úgy tervezték, hogy támogassa használóinak egészségét és jóllétét. Ez lesz a Skanska első magyarországi, WELL minősített projektje, és a Nordic Light Trio a LEED Gold tanúsítvány megszerzésére is törekszik.

A Nordic Light komplexum legújabb, „A” kategóriájú, hétemeletes épülete 14 000 m2-nyi bérelhető területtel, 223 parkolóhelyet biztosító mélygarázzsal és 2 400 m2-es parkosított kerttel rendelkezik. A Váci úti irodafolyosón található projekt tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető – az M3 metró, az 1-es villamos és több trolibusz megállója is kényelmes távolságban található, míg a városközpontból kerékpárral vagy 10 perces autóúttal is elérhető. A Nordic Light Trio legnagyobb bérlője a Roche Szolgáltató (Európa) Kft. A JR AMC dél-korai befektetési alap első közép-kelet-európai irodabefektetéseként vásárolta meg az ingatlant.

„Örömmel és büszkén adtuk át a Skanska Magyarország legújabb projektjét, a Nordic Light Triót. Mindig csodálatos élmény, amikor ügyfeleinkkel ugyanazon értékeket valljuk magunkénak, és szeretettel üdvözöljük új székhelyében bérlőnket, a Roche Szolgáltató (Európa) Kft-t. Együtt elkötelezettek vagyunk a környezet, az innováció, valamint munkavállalóink és partnereink egészsége és biztonsága iránt. A Nordic Light Triót, mely az első magyarországi WELL tanúsított projektünk lesz, úgy terveztük és építettük meg, hogy minőségi élményeket biztosítson mind a test, mind a lélek számára. Kerékpárosok számára kialakított szekrényes öltözők és zuhanyzók, a multifunkcionális nyilvános kert és zöld teraszok ösztönöznek fizikai aktivitásra, valamint lehetőséget nyújtanak pihenésre, illetve feltöltődésre a munkanapok során. A legkisebb részletekig mindent úgy terveztünk, hogy inspirálóan hasson az emberekre. A Skanska Magyarország csapatának kemény munkával, elkötelezettséggel és értékes együttműködéssel létrehozott kiemelkedő sikere ez” – mondta Alexandra Tomášková, a Skanska magyarországi és csehországi tevékenységéért felelős ügyvezető alelnöke.

Az épület szellőztetését úgy tervezték, hogy a WELL szerintihez képest 30%-kal több friss levegővel látja el az irodatereket, amely a lazább ültetésnek és a csökkentett irodai létszámnak köszönhetően ma kb. 50%-kal több friss levegőt jelent. A Roche törekszik a környezetbarát takarításra: vegyszeres tisztítás helyett magas ózontartalmú vizet használnak, a hűtést pedig ammóniás hűtőberendezés szolgáltatja, amelynek köszönhetően az épületből kikerülő gázok ózonsemlegesek.

A tágas kerékpártároló és az öltözőszekrények magas száma is arra ösztönzi a dolgozókat, hogy biciklivel, esetleg gyalog vagy akár futva érkezzenek a munkahelyükre, hiszen a munkakezdés előtti tisztálkodás, átöltözés megoldható. Élnek is ezzel a lehetőséggel: jelenleg a dolgozók 60%-a jár tömegközlekedéssel vagy kerékpárral, 40%-a autóval vagy egyéb módon jut el a munkahelyére. A környezetbarát technológiák a külső téren is folytatódnak: a kert öntözését a -3. szinten létrehozott esővízgyűjtő tartályból oldják meg, amelyet szükség esetén az alapozás alóli rétegekből származó, szűrt talajvízzel egészítenek ki.

"A Roche új budapesti irodájának elfoglalása igazi mérföldkő cégünk életében, hiszen két év intenzív tervezés van a hátunk mögött. Új környezetünk a legapróbb részletekig úgy lett kialakítva, hogy megfelelő légkört teremtsen hivatásunkhoz, pácienseink életének megváltoztatásához. Különösen örülünk annak, hogy rengeteg innovatív tér színesíti új irodánkat, amelyek számos különböző aktivitásra nyújtanak lehetőséget. Rendkívül büszke vagyok projektcsapatunkra, odaadásuk és lelkesedésük tette lehetővé, hogy új otthonunk tökéletes hely legyen a tanulásra, fejlődésre és arra, hogy a legjobbat hozhassuk ki magunkból együtt, egy közösségként. Nagyon hálás vagyok mindenkinek a Roche-nál, aki hozzájárult ehhez a hatalmas lépéshez, valamint szeretnék köszönetet mondani a Skanska szakembereinek, akik segítettek megvalósítani az elképzeléseinket.” – mondta Eve Bader, a Roche Szolgáltató (Európa) Kft. ügyvezető igazgatója.

Az egyterű irodákban a clean desk policy érvényesül, a dolgozók a személyes tárgyaikat zárható fali szekrényekben tárolhatják. Az épület két végében egyterű iroda, míg a középső sávban előre lefoglalható tárgyalókat és elvonulásra, videókonferenciára vagy csendes, koncentrált munkavégzésre is alkalmas kisebb irodákat helyeztek el. A középső sávban van a teakonyha is, amely azonban csak kávézásra, teázásra használható, hogy az ételszag ne zavarjon senkit a munkában – a közös étkező a földszinten található. Minden irodaszinten kialakítottak egy silent&religion room-ot is, amely szintén a csendes elvonulást segíti elő.

“Szeretnénk megköszönni a Skanskának az elmúlt évben, a szerződésünk 2019. júliusi aláírása óta eltelt időszakban tanúsított transzparenciáját és professzionalizmusát. A világszerte tapasztalható drasztikus változások ellenére, melyek hatással voltak és a mai napig hatással vannak milliárdok életére, a Skanska nagyon nyitott partner volt, ezért nem kételkedtünk egy pillanatig sem abban, hogy a Nordic Light Trio sikeresen elkészül. További szép eredményeket kívánunk bérlőnknek, a Roche Szolgáltató (Európa) Kft.-nek, valamint, hogy nagyszerű emlékekre tegyen szert minden tagjával együtt az új székhelyén. A JR AMC a brit vagyonkezelővel, a KFIM-mel örömmel kíséri tovább a vállalat életét a teljes bérlői elégedettség elérése érdekében, amit a szoros kapcsolat tesz majd lehetővé. Végül hadd fejezzem ki hálámat valamennyi hozzájáruló félnek, aki lehetővé tette ennek a nagyszerű teljesítménynek az elérését: a Skanska Magyarországnak, a Roche Szolgáltató (Európa) Kft.-nek, a KFIM-nek és a Partos & Noblet Hogan Lovells-nek.” – mondta Hyon Suk Jang, a JR AMC Co., Ltd. ügyvezető igazgatója.

Az épületet tervező építészirodáról tervpályázat útján döntöttek, 5 pályázó közül választották ki a Paulinyi & Partners irodát, legfőbb szempontjaik a vizuális koncepció és a hatékonyság volt. Az épületet és a közös használatú terek belsőépítészetét is tervező Paulinyi & Partners úgy tervezte a Nordic Light Triót, hogy az épület összhangban legyen a Skanska törekvésével az olyan jövőbiztos munkahelyek létrehozása iránt, amelyek elősegítik az együttműködést a világos, kényelmes, rugalmasan alakítható munkaterületeken. A projekt az emberközeli élményt helyezi előtérbe a környezetvédelmi szempontok érvényesítése mellett, és újszerű módokon hoz létre tereket ebben a forgalmas városban. A kilenc teniszpálya területével megegyező méretű parkosított kert helyet kínál az irodai dolgozóknak és a helyi közösségnek a természetben töltött időre, illetve a külső térben is lehetőséget nyújt munkavégzésre, találkozókra vagy éppen kikapcsolódásra. A Skanska madárodúkat telepített, 20 fát és több mint 1100 bokrot ültetett a zöld területekre, melyek öntözésére esővizet használnak. A Nordic Light Trio tűzfalára készített új falfestmény az erre járók számára nyújt kellemes élményt, bemutatva Budapest és a kerület jellegzetességeit. Egy kerékpárral is használható passzázst is kialakítottak, amely új, biztonságos átjárót hoz létre a Váci út és a Véső utca között. A Skanska skandináv örökségét tükröző hangulatos lobby otthonos légkörrel egészíti ki a Nordic Light Trio multifunkcionális környezetét.

A Connected by Skanska rendszer okos megoldásai lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy telefonjuk segítségével mozoghassanak az épületen belül. A virtuális recepció szolgáltatás révén a vendégek is érintés nélküli léphetnek be az épületbe, a látogatók a meghívóban kapják meg a QR kódokat. A garázsban a rendszámfelismerő rendszer kényelmes és könnyű parkolási megoldást kínál. Az érintésmentes funkciók lehetővé teszik a gyakran használt felületekkel való kontaktusok elkerülését és elősegítik a potenciális járvány-kockázat kezelését.

S hogy milyen lesz a jövő irodatere a járványhelyzet tükrében? A Skanska munkatársai szerint várható, hogy mind az otthonról végzett, mind az irodai munkát szorgalmazni fogják, e kettő egyensúlyára kell törekedni a jövőben. Egyre kevésbé lesz szükség a napi személyes találkozásra, de az irodatér afféle fészek marad, egy brandteremtő, megbeszélésekre, kooperációra alkalmas terület, amelyben az egy dolgozóra jutó alapterület nagyobb lesz (a korábbi 6-7 m2 helyett várhatóan 10-12 m2), de egy időben kevesebben is fognak jelen lenni, így a meglévő irodaterek továbbra is használhatóak lesznek.

Forrás: sajtóközlemény – Skanska, sajtóbejárás

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások