cikk

Bemutatkozó írás a Tervlap honlapra

Várhidi Éva okl. építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök és szakértő (értékelő és diagnoszta)


Émama | 2015.11.21
"Elszomorít a politikusok hozzáállása a műemlékekhez (főleg a római koriakhoz), a teljes szakmai hozzá nem értésből származó pénzpocsékolás, a kommunikáció, a reklámozás és az ismeretterjesztés teljes hiánya, a kivételes régészeti emlékek pusztulásával járó gondatlanság, nemtörődömség."

Émama a választott írói nevem, kicsit utal a kortalanságomra.
Sajnos sorsom mostoha volt, ezért 40 éve lakom – 5 éve egyedül – egy szovjet házgyár 10 emeletes panelházában, a harmadikon, a Vörösvári úton álló közért-pizzázó hatalmas felületű lapostetejére nézve.
Napjaim emiatt igen szomorúak lehetnének (néha azok is), az ingerszegény, igénytelen környezet, a természetközelség teljes hiánya
büntetés, szenvedés a "csipkés" műemlékes lelkemnek.
Kész csoda, hogy nem halt még ki belőlem az élni akarás, a dolgozni akarás, azért, mert egyetlen mentőövem az Óbuda iránti lokálpatriotizmusom.
Grafikákkal, kiállításokkal vigasztalom magam és az óbudai betegeket – hiszen a Vörösvári úti Szent Margit Rendelőintézet lépcsőházában 10 db, a Váradi u.15. alatti család-orvosi rendelő várójában 20 db bekeretezett A4-es méretű tusrajzom van állandó kiállításként kitéve.
Sajnos a Polgármesteri Hivatal nem nagyon veszi igénybe sem a tudásom, se a tájékozottságom, sem a kritikáim, ezért folyamatos anyagi gondokkal küszködöm.
Elszomorít a politikusok hozzáállása a műemlékekhez (főleg a római koriakhoz), a teljes szakmai hozzá nem értésből származó pénzpocsékolás, a kommunikáció, a reklámozás és az ismeretterjesztés teljes hiánya, a kivételes régészeti emlékek pusztulásával járó gondatlanság, nemtörődömség.
Pedig ezt a helyismereti, és kulturális nevelést még az óvodában el kell kezdeni. Az általánosban és középiskolában is különösen odafigyelve oktatni. Erről szó volt a 27. Országos Műemlékvédelmi Konferencián is.

Rengeteg tennivaló áll előttünk, hiszen olyan gyöngyszemek vannak közelünkben, például konkrétan 100 méterre tőlem, mint a korai keresztény Cella Trichora, azaz egy 3 karéjos lóhere alaprajzú szentély a 4-ik századból!!! Körülötte fából összetákolt garázssorok,(botrány!!!) a gaz, a szemét is, ami időről időre elárasztja a környező falmaradványokat is. Kövei kifagyva, szétmállva, emlékül elhordva. Pedig már számítógépes rekonstrukciós rajzzal meg lehetne mutatni ennek a kis templomnak a perspektívikus rajzát, távlati képét, ami látható is egy kőbe vésett oltárkövön. És ez csak egyetlen példa.
Kívánom, hogy a Szentlélek és Fő téren, valamint a BTM-ben dolgozó illetékeseknek a Szentlélek nyissa fel a szemeiket és a pénztárcáit, és akkor nem az enyészeté lesznek a kerület kincsei!

2015. november

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások