hír épületek Asif Khan Dubai Expo 2020

Bemutatták a Dubaj Expo 2020 kapuépítményét


sebesp | 2020.02.16

Asif Khan szénszálas anyagból épült térrácsa az arab világban tradicionálisan használt masrabija kortárs újraértelmezése, gigantikus méretben.

A brit építész irodája erre a célra kikísérletezett szénszálas anyag fonatából valósította meg a 21 méter magas kapuzatot, mely az ez év októberében nyíló világkiállítás bejárataként szolgál majd.  A szabályos kocka alakú építmény kapuszárnyai 10,5 méter szélesek, és valóban mozgathatók, így az aktuális gyalogos forgalmi igényeknek megfelelően lehet nyitásszögét beállítani.

A Masrabija az iszlám építészet hagyományos eleme, a rácsos panelek gyakran bonyolult és összetett geometriai mintákkal jelennek meg, szerepük a homlokzati ablakokat és az erkélyeket árnyékolása, egyben korlátozzák a belátást az épületbe.

Asif Khan olyan masrabiját akart létrehozni, amilyen nem volt korábban: valószerűtlenül vékony és lehetetlenül könnyű, mintha az égre rajzolták volna, olyan léptékben, hogy önmagában építészetté váljon. Ennek megvalósítására egyedül a szénszálas fonat tűnt alkalmasnak. Több ezer ultravékony szénszálból fontak szalagokat egy olyan forgó karral, amely 3D-s szövés során a térrácsot is létrehozta.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások