hír mma MMA-MMKI Tesztoszteronépítészet

Beszélgetéssorozat indul a vidéki építészetről


Ware-Nagy Orsolya | 2022.02.03

Február 3-án Álmosdi Árpáddal folytatódik az MMA MMKI Esték a Hild-villában – Tesztoszteronépítészet című sorozata, amelynek fókuszában ezúttal a vidéki építészet áll. Az estek házigazdája változatlanul Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) tudományos főmunkatársa.

Az első építészeti tematikájú beszélgetéssorozat 2020. őszén indult útjára, Esték a Hild-villában Plusz címmel, amelyet 2021. tavaszán és őszén az Esték a Hild-villában - Tesztoszteronépítészet I-II. sorozat követett. Szeptember 18-án megszületett a leghosszabb, szakmai tematikájú, kötött időtartamú személyes interjúsorozat hazai rekordja. Wesselényi-Garay Andor 24 óra alatt 24 vendéggel folytatott diskurzust. Az interjúmaraton szeptember 17-én, 10 órakor azzal a céllal indult, hogy 24 vendéggel egyetlen nap erejéig megmerevedő „pillanatfelvétel” készüljön arról, hogy gondolkoznak kutatók, bölcsészek, építészettörténészek és eszmetörténészek az építészetről, mint kulturális evidenciáról, mint a hétköznapokat berendező díszletről.

Idén pedig immár ötödik alkalommal kap teret az építészet. Az Esték a Hild-villában Tesztoszteronépítészet III. szemeszterében a házigazda Wesselényi-Garay Andor ezúttal azt a kérdést járja körbe beszélgetőpartnereivel, hogy létezik-e ma vidéki építészet, és annak melyek a legfontosabb jellemzői. Budapest és a vidék építészeti kapcsolatát vizsgálva felbukkan egy domináns, továbbá egy kevéssé ismert melléknarratíva. Előbbi szerint a fővárosból nem lehet érteni azokat a kihívásokat, amelyek elé néznek a vidéki kollégák, hiszen össze sem hasonlítható a lépték, a méret és a megbízói háttér azzal, ami például az Őrségre jellemző. Az esteken öt olyan építész szólal meg, akiknek életműve szinte kizárólag egyetlen régióhoz kötődik.

A sorozat vendégei:

  • 2022. február 3.          Álmosdi Árpád                    
  • 2022. március 3.         U. Nagy Gábor
  • 2022. április 7.            Kovács Péter                         
  • 2022. május 5.            Ripszám János
  • 2022. június 2.            Vesmás Péter

A február 3-i beszélgetés 18 órától élőben követhető az intézmény Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Forrás: sajtóközlemény

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások