sebesp | 2024.06.21

2025 végén felújítás miatt négy évig tartó felújítás kezdődik a Pompidou Központban. A közel ötven éve elkészült épületet fiatal nemzetközi építészcsapat gondolhatja újra.

A párizsi Pompidou Központ vezetése bejelentette, hogy Moreau Kusunoki a Frida Escobedo Studióval együttműködve nyerte el a felújítás 2030-ra történő befejezésére kiírt építészeti pályázatot, melynek eredményeként környezettudatos megközelítéssel öt év alatt élesztik újjá a komplexumot a mai igényekhez igazítva.

A Renzo Piano és Richard Rogers által tervezett high-tech ikon kifordított épület karaktere változatlanul marad kívül és belül egyaránt.

További építkezések és bővítések nélkül a beavatkozással a komplexum egyes részei új, kulturális értéket képviselő, egyben hangulatos helyszínekké válnak majd. Az építészek számára négy alapvető irányelv strukturálja a koncepcionális megközelítést a Központ alapelveivel összhangban: fizikai és vizuális porozitások létrehozása a helyszínen, a fő útvonalak folyamatosságának biztosítása, a terek aktiválása és átminősítése, valamint a meglévő kontextus tiszteletben tartása.

A Pompidou Központ meghatározó érkezési pontja, a Piazza rögzíti kapcsolatát a várossal. Ugyanakkor az építészek feladata lesz, hogy növeljék a központ kihasználtságát azáltal, hogy biztosítsák a városi szövetbe való teljes integrációt, gördülékenyen és mindenki számára hozzáférhetően, energizálva mindkét oldalon az alulhasznosított területeket. Ezt a természeti jelenetet hangsúlyozva a felújítás a városi ellenkultúrák spontán megnyilvánulását kívánja ösztönözni, előadóművészeket, táncosokat, utcai művészeket és költőket hívni a tér hasznosítására, közvetlenül utalással arra, amit a Pompidou Központ képviselt a hetvenes évek elején.

A padlószintek átalakítása javítja a vizuális és fizikai áthatolhatóságot azáltal, hogy új főutcaszinti bejáratot, a kerttel egy szinten lévő munkaterületeket megközelítő rámpát és további irodaszintet biztosítanak. A régi lépcső helyén, északkeleti irányban kertet alakítanak ki, míg a déli homlokzat a Piazza felé egy függönyfalrendszerrel nyílik meg. 

Az Új Nemzedék Pólusa a művészeti tréningeknek és kikapcsolódásnak szentelt, generációk közötti tér lesz, amelyet két szinten osztanak szét egy kanyargós, dupla magasságú lépcsővel. A teret átláthatóság és rugalmasság jellemzi, amely mindenki által modulálható. A lenti szint egy zónát hoz létre, ahol a kisgyermekek szabadon felfedezhetnek, kiegészítve egy kissé megemelt könyvtárral és két földbe vájt körrel.

Moreau Kusunoki és Frida Escobedo játékos építészeti megközelítéssel képzelik el a Nyilvános Információs Könyvtárat, amely örömteli és kortárs terek kisajátítását kívánja inspirálni a többféle profillal rendelkező felhasználók számára. A második szint hernyójából közvetlenül elérhető recepció egy másik Fórumnak – a könyvtár társadalmi és városi jellegével párbeszédet folytató – rugalmas térnek tekinthető. Mély perspektívák nyílnak a kiállítóterem bejáratától és az átlátszó keleti homlokzaton keresztül. A könyvtár gyűjteményei így integrálódnak és párbeszédet folytatnak ebben a zökkenőmentes belső-külső tájban.

Fotók: Sebes Péter
Látványtervek: Moreau Kusunoki

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások