hír épületek Egyesült Királyság london Rafael Viñoly Walkie Talkie

Bibircsók Kupa: Sztárépítész tervezte a legjobban utált brit épületet


sebesp | 2015.09.13
Mint minden évben, idén is odaítélték a legrosszabbul sikerült brit épületnek kijáró díjat, melyet a Walkie Talkie-nak becézett londoni felhőkarcoló nyert el.

A Rafael Vinoly amerikai építész által tervezett irodaház már a tervezés során a figyelem középpontjába került, sokan ellenezték a City látványára gyakorolt várható nemkívánatos hatása miatt, ebben a kérdésben még az UNESCO illetékesei is szót emeltek.

Építés közben ismét a kritikák kereszttüzébe került a magasház, mikor homorú üveghomlokzatával egy közelben parkoló Jaguar műanyag alkatrészeit megolvasztotta. A leleményesebbek ugyan rántottát sütöttek az alkalmi napkohó által szolgáltatott fénycsóvával, de a probléma kezelésére előbb egy hálót függesztettek a függönyfal elé, majd végleges megoldásként vízszintes lamellákkal kellett leárnyékolni a felületet. Megnyitása után nyilvánosnak hirdetett, de csak előzetes regisztrációval látogatható tetőkertjét kritizálták élesen. Ezzel még nem ért véget a gondok garmadája, jelenleg szakértői vizsgálatok folynak, melyek során többek szerint a Walkie Talkie által kavart erős széllökések eredetét elemzik.

A sorozatos problémák miatt a Carbuncle Cup (Bibircsók Kupa) bíráló bizottságáa számára gyorsan világossá vált, hogy idén Vinoly munkája érdemelte ki leginkább a kétes értékű elismerést.

Forrás: BDonline.co.uk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások