sebesp | 2020.10.27

Egy ház, ahol James Bond biztosan szívesen kipihenne néhány akciódús napot.

A kereszt az egyik legrégebbi szimbólum, amely az emberiség történetében fellelhető, magába ágyazva a vízszintes és függőleges elemek formális metszéspontját. A Bond házat a vízszintes és függőleges tömegek áthatására fókuszálva tervezte Alexis Dornier, ezzel meghatározva a lejtős folyóparton lévő helyéhez viszonyított helyzetéhez.

A ház fő tömege a vízszintes, mely a lejtőre merőlegese nyúlik el, míg egy kisebb, központi tömeg erre merőlegesen a folyópart felé mutat. A kereszt geometriai tulajdonságainak figyelembevételével kísérelték meg a tervezők redukálni a ház talajjal érintkező lábnyomát, azzal, hogy a folyóhoz közeledve gyakorlatilag érintetlenül hagyta a parti zóna nagy részét.

A ház földszintje két különálló tércsoportból áll, amelyek az első emeleten a medencét és a társalgót veszik közre, valamint egy elvonulásra alkalmas spa részt az alsó szinten, ahol fürdő és barlang található. A nappali terek fölött sorakoznak a hálószobák, melyek a földszintről vagy közvetlenül kívülről is megközelíthetők.

A látszólag a medence fölé lebegtetett födém nagy nyílásokkal rendelkezik, rálátást biztosít a tetőteraszról a medencére. Üveg függönyfal határolja a medence által kettéválasztott két, nappali tevékenységekre szánt teret, ami csak minimális mértékben akadályozza a kilátást.

A hidakkal, lépcsőkkel behálózott, a természet zöldjébe vezető terek  nagyvonalú életteret biztosítanak a család és vendégei számára.

Figyelemre méltó bútordarabok gyűjteménye, szobrászian megformált ​​konyha és étkezőasztal teszi teljessé a tereket, míg a fa mennyezet és belsőépítészeti részletek othonosságot sugároznak, és megkülönböztetik egymástól a belsőt és a külsőt.

Forrás: Alexis Dornier
Képek: KIE

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások