sebesp | 2015.10.15
Londonban tegnap este átadták a világ egyik legrangosabb elismerését, a Stirling-díjat. Bár az AHMM panelhomlokzatos iskolakomplexuma nem volt a bukik kedvence, a Burntwood School elvitte a pálmát.

London délnyugati részén épült a 2000 diák oktatására alkalmas iskola egy ötvenes évekbeli pavilonos oktatási épületegyüttes helyén, egyes régi épületek megtartásával, felújításával. A négy új modulkoordinált rendszerben tervezett oktatási épület karakterét 12 különböző, előre gyártott vasbeton homlokzati panel adja, melyek funkcióhoz igazodó változatos elrendezése új megvilágításba helyezi az előregyártásban rejlő építészeti lehetőségeket.

Az Allford Hall Monaghan Morris építészei (AHMM) a korábbi Labour kormány nagyszabású iskolaépítési programjának (Building Schools for the Future - Iskolaépítés a jövőnek) keretében készítette a terveket, amelyek a 2010-es konzervatív fordulat után kis híján a fiókban maradtak. A telepítés újragondolása és néhány egyéb karcsúsítás után végül a projekt mégis megvalósulhatott, a tanulmányi épületeken kívül egy új sportcsarnok és egy előadóművészeti épület hozzáadásával, valamint a meglévő előadóterem és uszoda felújításával. Az utóbbiak a helyi közösség számára is nyitottak, ezzel jelentősen kibővítve a létesítmény nyitvatartási idejét.

Paul Monaghan az október 15-i díjátadón a következőket mondta: "Az iskolák többek lehetnek, sőt kellene lenniük, mint praktikus, funkcionális épületek, emelniük kell a gyerekek, tanárok és a szélesebb közönség céljait. Egy jó iskola változtathat a diákok önértékelésén és az oktatás megbecsülésén. Bízunk abban, hogy a Burntwood Iskola a Stirling-díjjal megmutatja: érdemes támogatni."

Fotók: SP

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások