sebesp | 2020.05.31

Costa Rica őserdejében egy hegyoldalra ültetve épült a villaépület, mely a völgy fölé előtüremkedő medencéjével hívja fel magára a figyelmet.

Közép-Amerikában reneszánszát éli a betonépítészet, olyannyira, hogy az egyszerűséget keresők mellett a kifinomultabb ízléssel rendelkezők számára luxusvillák is épülnek szinte pusztán betonból, ami kiváló választás a régió klímájára, még akkor is, ha napjainkban már egyre kevésbé tartjuk fenntarthatónak ezt az építőanyagot. Az Art Villa a cseh Refuel Works építész stúdió munkája, akik a világ szinte összes legnagyobb építészeti díjával kitüntetett brutalista nagy öreg brazil, Paulo Mendes da Rocha munkáiból is merítettek ihletet a tervezés során. Az 570 m2 alapterületű épület az Art Villas Playa Hermosa-ban található üdülőparkjának egyik épülete, ahol egyedi tervezésű bérelhető épületek várják a vendégeket.

Két beton födémlemez alkotja az épület lapostetőjét és a körbefutó teraszt. Utóbbi egy hatalmas betontömböt foglal magában a medencével. 

Nagy homlokzati üvegajtók kötik össze a ház helyiségeit a körterasszal, a tömör felületek pedig nyersen hagyott betonfalak, igazodva a tervben használt természetes elemekhez, mint a fa, a víz, a növényzet. Az eredmény a belső terekben egy olyan környezet, ahol a durva felületek dominálnak, ugyanakkor a kor indusztriális divattrendjébe simulva felső kategóriás élményt kínálnak.

A legfelső emeleten a nappaliterek, a konyha, öt hálószoba és a medence található, míg az alsó szint rekreációs tereket foglal magában, ideértve az edzőtermet és a játszószobát, valamint a kiszolgáló helyiségeket.

Polírozott beton a padló a fő lakóterekben és a hálószobákban, a fürdőszobákban pedig Nicaraguából származó cementlapokat használtak. A ház előcsarnokában egy sekély, kör alakú tükröző medence található, felette egy kerek fekete-fehér korong, felületén hullámos mintázattal.

Képzőművészeti alkotások, egyedi tervezésű fabútorok és burkolatok teszik otthonosabbá a Formafatal tervezte belső tereket, a fekete fém világítótestek és egyéb kiegészítők pedig némi kontrasztot képeznek a kissé barlangszerű épületben, mely akár Peter Zumthor angliai villájából is vehetett volna inspirációt, még ha részletei sokkal kevésbé kifinomultak is.

Képek: Refuel/BoysPlayNice

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások