sebesp | 2023.02.05

Mexikóvárosban az azték őslakosok egykori lakóhelyén egy narancssárga beton lakókomplexum épült.

A kortárs „Real de los Reyes” lakótömb 13 lakóegységet foglal magában, amelyek sokoldalúan alkalmazkodnak a felhasználók különböző életstílusaihoz. Az egyedi megoldásokkal, egyedi igényekre szabottan készült egységek 4 540 m2-es területet foglalnak el, egyetlen nagy, geometrikus elemekkel összekapcsolt tömeget alkotva. Az mta+v Architectural csoport tervezői funkcionális és esztétikailag jól körülhatárolható épületet terveztek, amelyben a tömeg és az anyagszerűség jelenik meg az otthont személyre szabó megoldásokban.

Az építészeti program középpontjában az otthoni napi tevékenységek állnak, tekintettel a világjárvány utáni szokások változására. A terek kényelmes és jól funkcionálóak, megfelelő hangulatot, világítást és magánszférát biztosítva. A terv különböző tipológiákat alkalmazva teszi lehetővé a felhasználók térbeli elválasztását egymástól. A projekt Mexikóváros déli részén, az egyik leghagyományosabb, 17. század elején alapított városrészben található, melynek jellemzője az átgondolt tervezés. Az eredetileg családi házas beépítésben hozzáadott értéket generál és ösztönöz egy olyan környéken, amely korábban egyértelműen hanyatlást mutatott.

A projekt elsősorban a gyalogos megközelítésre alapoz, az autót kiegészítőnek tekinti, egy olyan közösséget hozva létre a környéken, amely a kortárs városi élet elemzése alapján új építészetet tesz lehetővé. A beépítés megőrzi és tiszteletben tartja a városi szabályozás által megengedett magasságokat. A projekt célja az életminőség javítása anélkül, hogy túlterhelné a terület sűrűségét. A helyszínre karakterét tekintve általánosságban atipikus javaslat minőséget, kényelmet és letisztult építészeti formát kínál, amelyek a terület új nevezetessége lehet idővel.

A narancssárga színre pigmentált beton épület teljes felépítése és szerkezete alapján moduláris kialakítású. A színválasztás nem a hagyományos brutalista színezetlen betonfelületeket idézi, ehyelyett as ősi azték kultúrában gyökerező, de napjainkban is kedvelt élénk, meleg színnel gazdagítja a belső tereket pozitív hangulati tényezővel. A földes, rozsdás szín egyúttal a földhöz tartozás érzetét kelti.

Passzív energetikai tervezési stratégiát követve a házkomplexum természetes megvilágítást és keresztszellőztetést alkalmaz, amely összekapcsolja az összes zónát az egyes házakon belül. Mindegyik egységhez biztosítottak kapcsolódó nyitott tereket, például bevilágító kockákat és teraszokat. A világítás kialakítása egyszerű, de elegendő a szükséges komfortszinthez.

A házak háromszintesek: a pinceszint kiszolgáló helyiségekkel és parkolóval, a földszint közös helyiségekkel, az első szint pedig privát helyiségekkel, hálószobákkal. A házak közös helyiségei egy belső udvar felé fordulnak.

Képek: Rafael Gamo / designboom

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások