hír rendezvény épületek Budapest építészettörténet

Budapest 100: Idén a százévesnél idősebb házak is csatlakoznak!


sebesp | 2015.02.26
Ebben az évben nemcsak az 1915-ben épült házakat ünnepli a Budapest 100 sorozat. Április 18-án és 19-én - az esemény ötödik évfordulóján - az 1911-14 között épült műemlékekre és más régi építményekre is számítanak a szerevezők.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében megvalósuló programhoz minden olyan lakóépület és intézmény csatlakozhat, amelynek építése kapcsolódik az 1911-15 közötti évekhez, például ezekben az években kapta meg az építési engedélyét, tették le az alapkövét, vagy avatták fel - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A program szervezése jelenleg is zajlik, amelynek során a KÉK lelkes művészettörténészei levéltári anyagok alapján elkészítik az adott korszak százéves házainak listáját, majd önkéntesek segítségével felveszik a kapcsolatot a lakóházak közösségeivel és a közintézmények üzemeltetőivel. Ők ismertetik meg a lakókat, közös képviselőket, és intézményi vezetőket a kezdeményezéssel. A Budapest 100 hétvégét több lakó- és önkéntestalálkozó előzi meg, amelyeknek célja a közös gondolkodás, inspiráció és tájékoztatás.

A Budapest 100 programjain 2014-ben csaknem 20 ezer látogató vett részt. 2013-ben a brit Guardian is beválogatta a Budapest 100-at a kontinens legérdekesebb programjai közé (A guide to Europe's best arts events in 2013). Ugyanebben az évben Európa különböző városaiból benyújtott 631 pályázat közül egyedüli külföldiként került az első ötbe a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung (Élő Város Alapítvány) által kiírt pályázaton, majd kiérdemelte "A legszebb városi ünnep" címet.

Az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai zsűrije az Év Önkéntes Programjává választotta a 2014-ben.

Forrás: www.hirado.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások