pályázat tervek Balaton ciszterci egyházi építészet MCXVI pályázat rekreáció Szokolyai Gábor

Ciszterci Rekreációs- és Továbbképzési Központ Balatonalmádi

Egy ötletpályázati terv


Szokolyai Gábor | 2013.02.18
A hatvanas években épült iskola sokunk számára ismerősen jellegezetes hangulatot sugároz. A régóta elhagyatott épület keresi új funkcióját.

„Genius loci”
A hely szellemének felfogásában vagy érzékelésében van valami nagyon valóságos és egyben nagyon szellemi is. Valami, ami az emberi léten túlemelkedik. Ha ennek a minden helyen más és más üzenetét tudatosan vagy tudat alatt felfogjuk vagy megérezzük, vagy csak rálelünk, csak akkor alkothatunk „jó” épületet. A „jó” pedig egyetemleges és túlmutat az anyagi világon.


Szakralitás
Egy egyház által használt épület esetén felmerül – bár alapvetően szállásépületről van szó – a szakralitás témája.
Véleményünk szerint minden igaz, tiszta, szellemi és természeti gyökerekből táplálkozó épületben van szakralitás. A parasztháztól a székesegyházig. A tervezés során hiba lett volna direkt módon szakralitásra törekedni. Hiszünk abban, hogy a tiszta és átgondolt terek és épített környezet visszahat az ember szellemiségére és viselkedésére is, és aktívan közösségalkotó tud lenni.

Fenntarthatóság
A nem lényegtelen gépészeti kialakításnál fontosabbnak tartjuk a fenntarthatóság más vonatkozásait. A ház építése során és utána is lehetőleg a legnagyobb mértékben helyi anyagokból készüljön, helyi munkaerőt alkalmazzon. A kertben lévő gyógynövények, haszonnövények egyrészt értékesítésükből, másrészt például konyhán való felhasználásukból hozzájárulhatnak az üzemeltetési költségekhez, esetleg a szezonon kívül is munkát adnak a helybelieknek. Így a kert egész évben természetes módon hasznosul.
A fenntarthatóság problémáját nem a gépészeti berendezések oldhatják meg, hanem az emberi mértéktartás és a szerénység.

Strandolás után vagy „rossz idő esetén”
Egy balatoni nyaralás kapcsán mindig felmerül, hogy milyen programmal szerezzünk élményt vagy értelmes elfoglaltságot magunknak rossz idő esetén. Ha éppen nem tombol a szél és ömlik az eső, az udvar működő közösségi hellyé tud alakulni. Alkalmas csoportos játékra, kisebb koncertekre, előadásra, vetítésre, mindenféle rendezvényre. A nyitott-fedett „kerengő” alá pingpong asztalok, függőágyak, olvasó- és társalgó- padok kerülhetnek.
Ha esik vagy túlságosan süt a nap, az étkező és a szállásépület közötti udvarrészt behúzható vitorlavászonnal le lehet fedni, így nagyobb területen lehet kültéri programot szervezni vagy csak egyszerűen közösségi életet élni.
Az étkező is képes mindenféle programot befogadni, a vetélkedőtől kezdve a kézműves szakkörön keresztül a filmvetítésig.
Ugyanígy az emelten lévő oktatóteremben is lehet előadást szervezni, ami alapesetben is a térben lévő könyvespolcok révén minikönyvtárként is hasznos hely lehet.
Természetesen az imaterem nyugalma is várja az elmélyülésre vágyókat.
A sportpálya is valószínűleg nagyon népszerű lehet.
A bejárati előcsarnok diáktársalgóként működne, melyben internetpontokat is biztosítanánk.
Az udvartól nyugatra a kert szabadon álló részére terveztük egy nyári üdülés kihagyhatatlan elemét a tűzrakó helyet.
Emellett magának a kert növényzetének a gondozása is jelenthet nevelő szándékú elfoglaltságot és tapasztalatszerzést. Lehet oktató célzattal bekapcsolni a diákokat a levendula- vagy gyümölcsszedésbe.

Szezonalitás
A kertet és az épületet is úgy igyekeztünk tervezni, hogy a szezonon kívüli időszakban magára hagyható legyen és minimális üzemeltetést igényeljen. A spalettákkal az épülettel teljesen zárt, „alvó” állapotba hozható. Kerti növények a gyümölcsfákat kivéve nem, vagy minimális gondozást igényelnek.

Telepítés
A meglévő iskolaépület szokatlan módon nem a városközpont része. Lényegében üdülőterületbe ékelődik be. Az 1960-as években elvárt építészeti hozzáállás és építési technológia jellemzi. Tágas telken, szabadon állóan helyezkedik el. Világos épület, mind funkcionálisan, mind a természetes bevilágítást tekintve. Jellegzetes hangulata van, de mára már megkoptatta az idő.

A beépítés fő jellemzőin annyiban változtattunk, hogy a bontásokkal az „U” alakú beépítési kontúrt egy „L” alakú szállásépületet tartalmazó tömbre és egy önálló, a tornatermet átalakítva, egy közösségi házra terveztük át. Az egész épületegyüttes egy fedett-nyitott pergolára, mint abroncsra fűzzük fel. Így létrejön a korábbihoz képest levegősebb, világosabb, a diákok számára hívogatóbb udvar, mely remélten a közösség számára hasznosul, mely gondolati és fizikai magját is képezi az épületegyüttesnek. A kisebb részekre felbontott épülettömeg gesztust tesz a környéken elhelyezkedő házak léptékéhez való közelítésben és a korábbi idegen test érzet kezd jólesően oldódni ebben a környezetben, de természetesen még nem elhazudva a középület jelleget.
Fontosnak tartjuk az épületegyüttes és a kert kapcsolatát. A zöld környezet körülöleli a házat, melyen, mint posztamensen áll. Esetünkben különösen fontos, hogy a kettő, mind használhatóságában, mind hangulatában kiegészítse egymást.

Bontás-építés
A keleti szárnyat megtartjuk, természetesen a válaszfalakat a szobakiosztásnak megfelelően új raszterben kell újraépíteni. Illetve a kiírásban szereplő szobaszám teljesítése miatt 3 szobaegységgel és egy lépcsőházzal déli irányban kiegészítjük. Az északi szárnyban a földszinten a bejárati kialakítás újragondolása miatt új válaszfalak indokoltak. Az emeleten a tanári szobák és társalgó miatt szintén új válaszfalak készülnének.
A meglévő tantermi szárnyat és a tortatermet összekötő részt bontjuk. Bármilyen átalakítás esetén szinte alig maradna benne épületszerkezetileg értékelhető rész, másrészt nélküle az udvar a tervezett beépítési koncepciónak megfelelően levegősebb lesz.
A tornaterem zárófödémét kiszedtük és egy nyitott fedélszékes fa tetőszerkezetet terveztünk rá, valamint szintén fából egy látszóbordás közbenső födémet alakítanánk ki, ezáltal a ház kétszintessé válik.
Bontásra szánjuk még az északi traktus nyugati oldalában lévő gondnoki lakást is, mely furcsa toldaléképület. Talán utólag ragasztották hozzá az iskolához. A tervezett funkciókat e nélkül is teljesíteni tudjuk és így tisztább, kompaktabb és őszintébb lesz a beépítés.

Természetesen mindenhol ki kell cserélni a nyílászárókat, mivel nem felelnek meg a mai kívánalmaknak. Sötét diószínre pácolt fa ablakokat és ajtókat javaslunk, az indokolt helyeken fa külső spaletákkal árnyékolva.
A teljes homlokzat hőszigetelése is indokolható.
A tetők a meglévő állapotban enyhén befelé lejtenek. Ez egy kicsit suta megjelenést ad, különösen a véghomlokzatoknál, illetve a lépcsőház tetejénél való szintkülönbségnél. A tervezett állapoton az attikát mindenhol egységes magasságra emelnénk. Ezt az is indokolja, hogy a tetőre rakott plusz hőszigetelő réteg vastagabb rétegrendet igényel.

Bejárat
Jelenleg kicsit furcsa, hogy egy lépcsőkar alatt kell bemenni a házba. A pár lépcsőfok szintkülönbség nem akadálymentes. Javasoljuk a bejáratot áttenni az északi frontra. Így egyértelműbben működik a főbejárat, valamint az így kialakuló levegős és átlátható előcsarnok megerősíti az udvar szerepét.

Anyagok, színek
A homlokzati vakolat és a belső falak is fehérek. A dióbarna, mely a nyílászárókon, a faszerkezeteken, a svédpadló burkolatokon és a bútorokon is szerepelve a másik meghatározó szín. Ez a kettő hordozza lényegében az épület színhasználati arculatát.
Hidegburkolatnak balatonszőlősi mészkövet javaslunk, mely világosszürke, nagyon időtálló és nem utolsósorban az is fontos, hogy helyi természetes kő. A belső udvar esetében is ezt használnánk.
A parkolóknál szintén helyi eredetűnek tekinthető bazalt kiskockakövet használnánk.
A viszonylag nagy területre tervezett levendula kékes-lila színe és illata üdítő élményt jelent az ide látogatónak.

Szobák
Minden szobában két darab emeletes ágy helyezhető el. Természetesen ennél kevesebb fekvőhellyel is működhetnek a szobák, mint a tanári sz
obákban, ahol két-két szimpla ágy van.
Minden szobához tartozik egy zuhanyzó és egy vécé. Az előtérbe terveztük a mosdókat, így a fürdőtől függetlenül használható és helyet is nyerünk. Ez a hostelekben általános és jól bevált megoldás. Itt még két-két egymás felett osztott szekrény kapott helyet, mely alkalmas a poggyász és az egyéni holmi tárolására. A szobákba hálófülkeszerű, egyedi faágyakat tennénk. Itt helyet kaphatnak a szintén fa, komódszerű tárolószekrények és íróasztal is.
A földszintre terveztük a fiú szobákat (14x4=56 ) és egy mozgáskorlátozottaknak szánt szobát (1x1), az emeletre a lányszobákat (15x4=60), a rövidebb szárny emeletére a tanári szobákat (7x2=14).

Kert- és tájépítészet
A kert meglévő fás-ligetes karakterét megtartjuk. A telek dél-keleti sarkában egy gumiburkolatú sportpályát terveztünk, ami foci, „streetball” céljára is alkalmas. Oldalában egy lépcsősorral, mely amellett, hogy az itt meglévő szintkülönbséget áthidalja, alkalmi nézőtérként, vagy társalgóücsörgőként is működhet.
Karakteres kertészeti elemnek gondoljuk a levendulamező ültetését. Ez mára autentikus táji haszonnövénynek tekinthető. Tavasztól őszig tartó virágzása élményszerűen gyönyörű. Gondozást alig igényel. A kert árnyékosabb hátsó részeibe parcellaszerűen mentát, citromfüvet, zsályát, bazsalikomot ültetnénk. Ezek a fajok szintén nagyon kis igényűek.
Ennek az is következménye, hogy a gyep minimális területe miatt csökken annak karbantartási igénye is.
A szabályozásban előírt, a főúttal párhuzamosan, második fasort gyümölcsfákkal biztosítanánk. A busz és a forgalom részbeni takarására növénylugast telepítenénk.

Spaletták
Az árnyékolás hagyományos formája. Külső árnyékolóként hőtechnikailag a leghatékonyabb. Emellett a hálószobák fényszabályozásában is nagyon hasznos.
Építészetileg egyszerű módon ad karaktert ennek a raszterelven épített iskolának. Jelzi a homlokzaton, hogy már nem iskola, hanem szállás. Valamint a nyitott és csukott állapotok szépen lekövetik a belső használatot. A nagyon szerkesztett homlokzati megjelenésbe mindig ad egy kis játékot.

Parkolás
10 db személyautó részére biztosítunk parkolót az épület új északi bejárata közelében, a kerítés-támfal oldalában. Itt busz beállását is biztosítjuk, de csak a ki-beszállás idejére. A huzamosabb buszparkolás a telek főút melletti észak-nyugati sarkában lehetséges, félig rejtve a tervezett fák és lugas által.
A melegítőkonyha ellátására gyeprácsos nyomtávon való közlekedést biztosítunk, mely a déli frontján lévő beállóig vezet.

Megfelelés az építésügyi szabályozásnak
A beépítési százalékot és a szintterületet csökkentettük, az építménymagasságot nem növeltük. A zöldterület is bőven az elfogadható felett maradt.
Az előírt parkolószámot biztosítjuk. A menekülési útvonalak biztosítottak. A földszint teljes mértékben akadálymentes. Szükség esetén egy-egy lépcsőkari emelővel vagy lifttel megoldható az emeleti akadálymentesítés.



Kiíró: Pelso Estate Kft.
Képviseli: Grónai G. Damján OCist ügyvezető igazgató,
Zátrok Attila, a Ciszterci Rend műszaki vezetője

Pályázó: MCXVI Építészműterem (www.mcxvi.hu)
Építész tervezők: Szokolyai Gábor, Demeter Ágota
Építész munkatárs: Bajusz Csaba

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások