épületek cikk

Csillogó sárga homlokzat éleszti újra a kínai falut


sebesp | 2024.03.03

A Peking külvárosában található Beigou falu Kína gyors modernizációja ellenére megőrizte hagyományos megjelenését. 2005-ben a falubizottság új titkára Beigou kertes vidékké formálását tűzte ki célul.

A legújabb projekt Beigouban, a llLab. építészstúdió tervei alapján épült WAAAM (eredeti nevén Glazed-Tile Art. Architecture Museum) azt bizonyítja, hogy a vidéki revitalizáció milyen széleskörű és jelentőségteljes hatást gyakorolt ​​a közösségre. A múzeum célja, hogy megemlékezzen Beigou úttörő hozzáállásáról. Egy merész közösség, amely kihívás elé állította magát a vidéki falu koncepciójának újraépítésével, környezetfejlesztéssel, művészeti installációkkal és építészeti beavatkozásokkal.

A WAAAM múzeum koncepciója a helyszín történetén, a falusiak mindennapi életén és a hagyományos mesterségek integrációján alapul. Az épület a falu új, dinamikus helyzetének kettősségét fogja egybe különböző korszakokkal, ideológiákkal és kulturális generációkkal, amelyek ezt a falut korábban sajátjuknak vallották. A múzeum kritikusan közelíti meg a helyi anyagokat azáltal, hogy új megvilágításba helyezi azokat, művészi és kortárs érzékkel fejezi ki jellemzőiket. Hasonlóképpen a WAAAM kiállítóterei a kulturális korszakok radikális ütközését jelzik. A teret úgy alakították ki, hogy kommunikációs platformként szolgáljon Beigou állandósága és lakói folyamatosan változó avantgárd tudata között. Az épület megörökíti a múlt kontextusát, a jelen ambícióit, miközben átöleli a jövő feltérképezetlen területét.

Az épület három tematikus belső tér köré épül fel, amelyek címe "Beigou Emlékezet", "Beigou Jelen" és "Beigou Jövő".
A bejárat közelében található "Jelen" várja a látogatókat a múzeumba, és olyan funkcionális területeket foglal magában, mint a kávézó, a közösségi tevékenységi tér és a szabadtéri pihenőhelyek.
Az "Emlékezet" az eredeti történelmi épület aljában található, és magában foglalja a fő kiállítótereket. Ez magában foglalja a Beigou kiállítás történetét, az eredeti épület történelmi feljegyzéseit bemutató kiállítást és a Beigou építészeti kultúráját bemutató kiállítást. Ebben az épületrészben található a második emeleti többfunkciós terem is, amely oktatási előadóteremként, időszaki kiállítóteremként vagy tárgyalóteremként is használható.

A "Jövő" tornyának főlépcsőjében kiállítótér, az első emeleten épületgépészeti tér, a legfelső emeleten pedig a Nagy Falra néző terasz található.

A Beigou Village a vidéki Kína modelljévé vált, progresszív vidékfejlesztési  megközelítése révén. A környezeti, kulturális és építészeti fejlesztések kombinálása a városi revitalizáció és a társadalmi átalakulás motorjaként szolgál.

Képek: Arch-Exist

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások